Managerii întreprinderilor estimează o creștere a prețurilor în industria prelucratoare, construcții și comerțul cu amănuntul, până în ianuarie 2024

Managerii întreprinderilor estimează o creștere a prețurilor în industria prelucratoare, construcții și comerțul cu amănuntul, până în ianuarie 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2023

Managerii întreprinderilor estimează o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și în servicii, o scădere moderată a numărului de salariați în construcții și creștere a prețurilor în industria prelucratoare, construcții și comerțul cu amănuntu până în ianuarie 2024, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Comunele din România, mai bogate decât unele reședințe de județ CITEȘTE ȘI Comunele din România, mai bogate decât unele reședințe de județ

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -1%).

Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% .

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Construcții

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2023, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producției (sold conjunctural -21%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural -7%).

În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +27%).

Startupul german de taxiuri Lilium a primit aprobarea UE pentru avioanele sale electrice CITEȘTE ȘI Startupul german de taxiuri Lilium a primit aprobarea UE pentru avioanele sale electrice

Comerț cu amănuntul

În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural +4%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +12%).

Managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +30%).

Servicii

 Conform estimărilor din luna noiembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -3%).

Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
ins