Marea Britanie: Creșterea salariilor depășește rata inflației, pentru prima dată în aproape doi ani

Marea Britanie: Creșterea salariilor depășește rata inflației, pentru prima dată în aproape doi ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2023

 Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut în ritm anual cu 7,8% în perioada iunie-august 2023, depășind rata inflației pentru prima dată în aproape doi ani, un semn al atenuării presiunilor asupra costului vieții, arată datele publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS), transmit Reuters și BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Datele revizuite arată că salariile au depășit inflația și în perioada mai-iulie 2023, ceea ce înseamnă că remunerația a depășit prețurile pentru prima dată din octombrie 2021, scrie Agerpres.

Ungaria consideră un „pas ostil” taxa impusă de Bulgaria pentru tranzitul gazelor rusești și amenință cu măsuri CITEȘTE ȘI Ungaria consideră un „pas ostil” taxa impusă de Bulgaria pentru tranzitul gazelor rusești și amenință cu măsuri

Cu toate acestea, există diferențe semnificative între salarizarea din sistemul public și cel privat. În perioada iunie-august 2023, creșterea salariilor în sectorul public a fost de 6,8%, cel mai semnificativ avans de când ONS a început publicare datelor, în 2001. Creșterea medie a salariilor în sectorul privat a fost de 8%.

Cele mai mari creșteri de salarii în ritm anual s-au înregistrat în domeniul serviciilor financiare și al celor pentru companii, precum și în industrie.

Chiar dacă rata anuală a inflației încetinește, ea s-a situat la 6,7% în august, mult peste ținta Băncii Angliei (BoE), de 2%. Pentru a contracara creșterea prețurilor, BoE a majorat dobânzile, dar analiștii se așteaptă ca la viitoarea reuniune de politică monetară Banca Angliei să mențină dobânzile la 5,25%.

În perioada iunie-august 2023, salariile, excluzând bonusurile, au crescut în ritm anual cu 7,8%. A fost un avans mai redus față de creșterea de 7,9% din perioada mai-iulie 2023, dar în linie cu așteptările analiștilor. Incluzând bonusurile, salariile au crescut în ritm anual cu 8,1%

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 43.000, la 988.000, în perioada iulie-septembrie 2023. Cu toate acestea, numărul locurilor de muncă vacante rămâne cu 187.000 peste nivelul din perioada ianuarie-martie 2020, înainte ca pandemia să afecteze economia.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
salariu
inflatie