OCDE și-a redus cu 1,5 puncte procentuale estimarea privind creșterea economiei globale în 2022

OCDE și-a redus cu 1,5 puncte procentuale estimarea privind creșterea economiei globale în 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2022

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a devenit cea mai recentă instituție internațională care și-a redus previziunile privind creșterea economiei globale în acest an, dar a minimalizat posibilitatea unei perioade prelungite de așa-numită stagflație. OCDE estimează că PIB-ul global va consemna o creștere de 3% în 2022, în scădere cu 1,5 puncte procentuale față de o proiecție făcută în decembrie, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Invazia Rusiei în Ucraina, împreună cu carantinele din marile orașe și porturi din China din cauza politicii zero-Covid, a generat un nou set de șocuri adverse”, a declarat organizația cu sediul la Paris în ultimele sale perspective economice, scrie News.ro.

Mohammad Murad, nemulțumit de construcțiile din stațiuni: Ați făcut din Mamaia un cartier de oraș. Ați distrus Năvodariul. Este o mafie imobiliară și cunosc foarte bine cine este în spatele ei! El a concesionat recent Doftana CITEȘTE ȘI Mohammad Murad, nemulțumit de construcțiile din stațiuni: Ați făcut din Mamaia un cartier de oraș. Ați distrus Năvodariul. Este o mafie imobiliară și cunosc foarte bine cine este în spatele ei! El a concesionat recent Doftana

Invadarea Ucrainei de către Rusia are ramificații masive asupra economiei globale, dar politica Chinei zero-Covid – o strategie pe care o folosește Beijingul pentru a controla virusul prin blocări stricte – este, de asemenea, o frână pentru creșterea globală, având în vedere importanța țării în lanțurile internaționale de aprovizionare și consumul total.

Banca Mondială a declarat marți că a devenit, de asemenea, mai pesimistă în privința perspectivelor de creștere globală. Instituția a spus că PIB-ul global va avansa cu 2,9% în acest an - o estimare mai mică față de prognoza sa de 4,1% din ianuarie.

OCDE a declarat în raportul său de miercuri că revizuirea în scădere a estimării ”reflectează, parțial, recesiunile profunde din Rusia și Ucraina”.

”Dar creșterea va fi considerabil mai slabă decât erau așteptările în majoritatea economiilor, în special în Europa, unde un embargo asupra importurilor de petrol și cărbune din Rusia este încorporat în proiecțiile pentru 2023”, se arată în comunicat.

La sfârșitul lunii mai, Uniunea Europeană a decis să impună un embargo petrolier Rusiei, după ce luna anterioară a fost de acord să oprească și achizițiile de cărbune din țară.

Blocul a fost puternic dependent de combustibilii fosili ruși, iar reducerea unora dintre aceste livrări peste noapte va avea un impact economic semnificativ.

Cu toate acestea, zona euro și Statele Unite nu diferă mult în ceea ce privește perspectivele lor economice.

OCDE a spus că economia zonei euro va crește cu 2,6% în acest an, iar cea din SUA cu 2,5%. Pentru Regatul Unit, unde criza costului vieții este și o problemă economică, avansul PIB-ul este văzut la 3,6% în acest an, înainte de a încetini la zero anul viitor.

”Inflația [în Marea Britanie] va continua să accelereze și va atinge un vârf de peste 10% la sfârșitul anului 2022, din cauza penuriei continue de forță de muncă și de aprovizionare și a prețurilor ridicate ale energiei, înainte de a încetini treptat la 4,7% până la sfârșitul lui 2023”, a spus OCDE.

Tabloul macroeconomic global s-a înrăutățit pentru economiile emergente, în special pentru că acestea vor fi afectate cel mai mult de lipsa aprovizionării cu alimente.

”În multe economii de piață emergente, riscurile lipsei de alimente sunt mari, având în vedere dependența de exporturile agricole din Rusia și Ucraina”, a spus OCDE.

Economia Chinei ar urma să crească cu 4,4% în acest an, cea a Indiei cu 6,9% și cea a Braziliei cu numai 0,6%.

Fără stagflație?

Mathias Cormann, secretarul general al OCDE, a spus că, în ciuda mediului economic dificil, este puțin probabil ca economia globală să se îndrepte către o perioadă de stagflație - în care o economie are o inflație ridicată și un șomaj ridicat alături de stagnarea cererii, așa cum s-a întâmplat în anii 1970.

”Vedem unele paralele cu experiența din anii 1970, dar nu folosim termenul de stagflație, nu credem că este termenul potrivit pentru a descrie ceea ce observăm în economia globală acum. În esență, majoritatea țărilor au trecut prin patru trimestre de creștere foarte puternică și da, avem inflație, ne așteptăm ca o inflație ridicată să dureze mai mult, dar ne așteptăm să scadă în a doua jumătate a anului 2022 până la sfârșitul lui 2023”, a spus Cormann.

Banca Mondială a declarat marți că riscurile cresc în legătură cu posibila stagflație și a avertizat că acest lucru va îngreuna și mai mult viața oamenilor în economiile cu venituri medii și mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
ocde
economie