Erste urcă puternic prognoza de creștere pentru economia României. Este însă mai precaut pentru viitor

Erste urcă puternic prognoza de creștere pentru economia României. Este însă mai precaut pentru viitor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 iun 2022

Grupul bancar austriac Erste și-a revizuit puternic în urcare prognoza privind creșterea economiei României în acest an, după performanțele peste așteptări din primul trimestru, dar și în urma recalculării datelor de către Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, miercuri, estimarea preliminară pentru creșterea economică din primele trei luni la 5,2% în ritm trimestrial și la 6,5% în ritm anual.

“Profilul de creștere trimestrială este în concordanță cu estimarea-semnal publicată la 17 mai, dar se abate de la comunicatele anterioare privind PIB, din cauza unei modificări a modelului utilizat de INS pentru ajustarea sezonieră a datelor. Revizuirea noastră privind creșterea reală a PIB este, prin urmare, semnificativă”, arată analiștii Erste într-o notă.

EXCLUSIV Ministerul Muncii face calcule pentru o majorare cu până la 10% a pensiilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerul Muncii face calcule pentru o majorare cu până la 10% a pensiilor

Proprietarul BCR și-a majorat prognoza privind creșterea economiei României la 5,1% în acest an, de la un avans de 2,8% preconizat anterior.

Pentru 2023 însă, analiștii Erste estimează acum o creștere economică de 4%, comparativ cu o expansiune de 5,7% anticipată inițial.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
prognoza crestere economica
economia romaniei
ins
pib
bcr
estimari crestere