Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România, intră in insolvență

Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România, intră in insolvență
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 7 aug 2017

Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România, intră în insolvență, conform informațiilor Profit.ro. UPDATE ora 13.36 Paravion confirmă oficial informația.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Urmărește-ne și pe Google News

Agenția Paravion este controlată de fondul de investiții GED Capital.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În 2014, Paravion a cumpărat portalul turistic Bavul.com din Turcia, care astăzi reprezintă o treime din afacerea companiei.

VIDEO Putin, la pescuit în Siberia CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, la pescuit în Siberia

În ultimul an, însă, afacerile Paravion în Turcia, prin intermediul acestui portal, au scăzut substanțial, pe fondul problemelor politice și de securitate din această țară, înregistrând pierderi de mai multe milioane de euro, contabilizate la Paravion România.

"Criza politică și tot ce s-a întâmplat în Turcia în ultimul an și jumătate au făcut ca lira turcească să se devalorizeze foarte mult, business-ul Bavul având la bază doar bilete de avion internaționale, ori lira s-a devalorizat cu mai mult de 30%, scumpind biletele de avion, iar vânzările au scăzut. În plus, au fost schimbate drastic condițiile comerciale din Turcia cu companiile aeriene, cu impact în profitabilitate. A fost căutat un investitor pentru site-ul din Turcia, dar fără succes", au arătat surse din piață pentru Profit.ro.

VIDEO Autocar cu turiști din Barcelona, atacat de organizația de extremă-stânga Arran din Catalonia CITEȘTE ȘI VIDEO Autocar cu turiști din Barcelona, atacat de organizația de extremă-stânga Arran din Catalonia

Acum, portalul Bavul va fi închis, iar compania Paravion va intra în reorganizare.

"Activitatea companiei nu va fi afectată, turiștii pot face în continuare rezervări de bilete de avion, cazare și achiziții de vacanțe pe Paravion.ro", a transmis pentru Profit.ro conducerea companiei.

FOTO Pasager într-un avion Wizz Air, pe un scaun fără spătar CITEȘTE ȘI FOTO Pasager într-un avion Wizz Air, pe un scaun fără spătar

Anul trecut, Paravion a raportat afaceri totale de aproximativ 78 milioane de euro. Operațiunile din România au crescut cu 20% față de anul precedent, ajungând la circa 55 milioane de euro, iar cele din Turcia s-au ridicat la 23 milioane de euro.

UPDATE ora 13.36 Paravion confirmă oficial informația.

"Agenția de turism online Paravion, prezentă inclusiv în Turcia cu portalul Bavul.com, va intra în restructurare începând cu 8 august 2017. Decizia vine ca urmare a scăderii dramatice a business-ului desfășurat de Paravion în Turcia, prin Bavul, pe fondul problemelor politice și de securitate traversate de Turcia în ultimele 12 luni. Reprezentanții companiei se așteaptă ca agenția să nu fie afectată, turiștii putând face în continuare rezervări de bilete de avion, cazare și achiziții de vacanțe pe Paravion.ro.

În 2015, Paravion a preluat de la Turkcell portalul de rezervări online Bavul.com, cu un portofoliu de peste 300.000 de utilizatori. După achiziție, în 2016, Bavul a înregistrat afaceri de 23 de milioane de euro, însă contextul socio-politic din Turcia și devalorizarea lirei turcești au afectat dramatic dezvoltarea investiției și, implicit, business-ul Paravion.

Prima jumătate a anului a confirmat instabilitatea, situația din Turcia devenind și mai dificilă. Deprecierea puternică a lirei turcești din ultimul trimestru al anului 2016, de peste 30%, s-a tradus printr-un declin al vânzărilor internaționale de bilete de avion și al marjei de profit din Turcia în 2017. Astfel, s-a decis închiderea Bavul și reorganizarea Paravion.

Paravion este primul site de rezervări de bilete de avion 100% online din România. În 2016, pe Paravion au fost efectuate peste 175 milioane de căutari online de bilete de avion, cu o medie de 20.000 de căutari pe oră,  iar vânzările Paravion au depășit 440.000 de bilete avion", a transmis compania.

viewscnt
Afla mai multe despre
paravion
afaceri
2016