19,8% dintre managerii din construcții estimează că în perioada iulie-septembrie 2025 activitatea va crește, în timp ce, 18,7 % din comerțul cu amănuntul preconizează scădere a activității, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). În sectoarele servicii și comerț cu amănuntul 89,3% și respectiv 87,8% dintre manageri anticipează relativă stabilitate a numărului de salariați; 54,5% dintre managerii din comerțul cu amănuntul și 57,0% din construcții consideră că prețurile vor crește.
”Rezultatele prezentate în acest comunicat au fost obținute prin intermediul anchetelor statistice de conjunctură realizate în luna iulie 2025, reflectând estimările făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendințele în evoluția activității economice, numӑrului de salariați și prețurilor. Rezultatul final se obține sub forma unui sold conjunctural procentual, calculat ca diferență între ponderea celor care au ales varianta pozitivă (va crește) a fenomenului și ponderea celor care au indicat varianta negativă (va scădea). Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS”, precizează INS.
Industria prelucrătoare
Pe baza datelor din ancheta de conjunctură, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a producției, reflectată printr-un sold conjunctural de + 0,3%, scrie News.ro

În ceea ce privește numărul de salariați, se estimeazӑ scădere moderată, cu un sold conjunctural de -6,2%.
Prețurile produselor industriale sunt așteptate să urmeze o tendință ascendentă, indicată printr-un sold conjunctural de +42,6%.
Construcții
În ceea ce privește volumul producției, în sectorul construcțiilor se anticipeazӑ înregistrarea unei dinamici pozitive în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +9,2%. Managerii prevăd relativă stabilitate a numӑrului de salariați (sold conjunctural +1%).
Se așteaptӑ ca prețurile lucrărilor de construcții să urmeze o traiectorie ascendentă reflectată printr-un sold conjunctural de +54,5%.
Comerț cu amănuntul
În sectorul comerțului cu amănuntul, managerii estimează pentru următoarele trei luni scădere moderată a cifrei de afaceri (sold conjunctural -9%).

În ceea ce privește forța de muncă, angajatorii anticipează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +5,1%).
Majorӑri de prețuri sunt estimate de 54,5% dintre respondenți și doar 1,3% spun că prețurile vor scădea; soldul conjunctural fiind astfel de 53,2%.
Servicii
Pe baza datelor estimate, volumul serviciilor (cifra de afaceri) preconizat pentru următoarele trei luni indică o tendință de relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1,6%.
În sectorul serviciilor, numărul salariaților este prognozat să rămână aproape neschimbat, cu un sold conjunctural de -0,5%.
Prețurile de vânzare sau de facturare se anticipeazӑ cӑ vor urma o traiectorie ascendentă, reflectată printr-un sold conjunctural de +36,4%.