Rata șomajului în zona euro a scăzut la un minim record

Rata șomajului în zona euro a scăzut la un minim record
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

Rata șomajului în zona euro a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în aprilie față de martie, până la 6,4% din populația activă, cel mai scăzut nivel din istorie, potrivit datelor publicate de Eurostat și citate de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Pe parcursul unui an, indicatorul este, de asemenea, în scădere cu 0,1 puncte. În pofida unui context de stagnare economică, acesta este cel mai scăzut nivel de când biroul european de statistică a început să întocmească această serie, în aprilie 1998, pentru țările care au adoptat moneda unică, scrie G4Media.ro.

Salariile în Germania au crescut cu un nivel record CITEȘTE ȘI Salariile în Germania au crescut cu un nivel record

Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, rata șomajului s-a menținut la 6% în aprilie, stabilă atât pe o lună, cât și pe un an.

Piața forței de muncă a rezistat bine în climatul economic sumbru care afectează Europa de la sfârșitul anului 2022. Creșterea economică are de suferit de pe urma majorării dobânzilor decise de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a calma inflația, care a crescut vertiginos în urma războiului din Ucraina.

Șomajul a scăzut puternic în Europa după jumătatea anului 2021, datorită redresării economice foarte puternice care a urmat recesiunii istorice declanșate de epidemia Covid-19 din 2020. Din primăvara anului 2023, indicatorul s-a stabilizat la un nivel nemaiîntâlnit de un sfert de secol.

Aproximativ 13,15 milioane de bărbați și femei erau șomeri în aprilie în cele 27 de state membre ale UE, dintre care 11 milioane în cele douăzeci de țări care au în comun moneda unică.

Rata șomajului este de 7,3% în Franța, față de 3,2% în Germania, potrivit datelor Eurostat.

Cele mai scăzute rate din UE au fost înregistrate în Republica Cehă (2,7%) și Polonia (3%).

Cele mai ridicate rate au fost înregistrate în Spania (11,7%) și Grecia (10,8%).

Datele Eurostat se bazează pe definiția șomajului dată de Biroul Internațional al Muncii (OIM). Șomerii sunt definiți ca fiind cei care au căutat în mod activ un loc de muncă în ultimele patru săptămâni și sunt disponibili să înceapă să lucreze în următoarele două săptămâni.

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj
zona euro