Oamenii de afaceri francezi sunt mai optimiști în legătură cu perspectivele economice ale României, în timp ce investitorii germani sunt mai rezervați în această privință, arată un barometru de conjunctură realizat de CCIFER și AHK. La rândul lor, ambasadorii Franței și Germaniei au subliniat necesitatea unei reforme administrative în profunzime și a unei mâini de lucru calificate.
Ambasadorul Franței, François Saint-Paul, a spus, cu această ocazie, că România ar trebui să renunțe la „modelul economic low-cost. Trebuie să existe valoare adăugată pentru că oricând se poate găsi ceva și mai ieftin”, subliniind că este necesară o mai bună absorbție a fondurilor europene. Ambasadorul Franței a mai precizat că o parte din probleme și-ar găsi rezolvarea dacă s-ar face o reformă administrativă în profunzime. „Este complicat și durează, dar este o măsură de neevitat”, a mai punctat șeful diplomației franceze.
Ediția din noiembrie a barometrului de conjunctură economică, realizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER) printre membrii comunității de afaceri franco-române, este cea mai optimistă din acest an, majoritatea indicatorilor fiind în creștere. Astfel, directorii companiilor consideră că România este mult mai atractivă pentru investitorii străini comparativ cu ultimii trei ani, iar în ceea ce privește criteriul politic, percepția companiilor s-a schimbat de la „negativă” în 2013 la „pozitivă” în 2015, cu o îmbunătățire a percepției cu peste 25%.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
La rândul său, ambasadorul Germaniei, Hans Werner Lauk, a subliniat că printre problemele cu care se confruntă România este lipsa stabilității și predictibilității economiei și faptul că investițiile străine sunt limitate de lipsa specialiștilor, mai precis a „profesiilor moderne care nu sunt certificate”.
Chestionarul arată că lipsa personalului calificat reprezintă un risc important pentru dezvoltarea economică a companilor germane (peste 48% din cele 83 de companii), mai arată barometrul Camerei de Comerț și Industrie Româno - Germană (AHK România).
Lipsa personalului calificat este, de mult timp, un subiect sensibil pentru companiile germane din România, mai ales pentru industria prelucrătoare. Evoluțiile din ultimii ani în ce privește sistemul de învățământ merg în direcția bună, dar există în continuare necesitatea îmbunătățirii acestui sistem, potrivit aceleiași surse.
„În ceea ce privește evoluția conjuncturală pe termen mediu, optimismul este ceva mai reținut decât în primăvară. Doar 41% din companii, față de 56% în primăvară, văd o îmbunătățire a conjuncturii, în timp ce 54% nu se așteaptă la schimbări, față de 35% în primăvară. Perspectivele pozitive s-au diminuat față de chestionarul din primăvară, iar companiile sunt mai puțin optimiste”, mai arată studiul.
Printre posibilele explicații pentru această schimbare de percepție se numără și faptul că, în 2016, urmează să aibă loc alegeri locale și parlamentare, precum și nesiguranța în ceea ce privește efectele măsurilor fiscale adoptate și planificate, mai arată barometrul.
Barometrul s-a realizat sub forma unui sondaj live în randul membrilor CCIFER și ai AHK România. CCIFER are, în prezent, aproape 500 de companii membre, cu capital francez si românesc. AHK România susține firmele germane la intrarea lor pe piața româneasca și companiile românești interesate de piața germană și are peste 530 de firme-membre.