Veste proastă pentru șoferi: OMV Petrom și-a revizuit drastic, în creștere cu 36%, prețul mediu estimat pentru petrolul Brent în 2018

Veste proastă pentru șoferi: OMV Petrom și-a revizuit drastic, în creștere cu 36%, prețul mediu estimat pentru petrolul Brent în 2018
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 mai 2018

OMV Petrom și-a revizuit considerabil estimarea privind prețul mediu al petrolului Brent pentru acest an, de la 50 dolari/baril, cotație pe care și-a fundamentat bugetul, la 68 dolari pe baril.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Prețul petrolului (principala materie primă a carburanților), alături de cursul de schimb și de fiscalitate, sunt principalele elemente de cost care influențează evoluția prețului benzinei și motorinei la pompă.

Mai este interesant: Prețurile benzinei și motorinei din România s-au majorat cu aproximativ 1 leu pe litru în ultimul an, ca urmare a creșterii accizei cu 38 de bani pe litru (45 de bani pe litru, inclusiv TVA), dar și a evoluțiilor prețurilor internaționale la petrol și carburanți.

Noua prognoză a companiei este cu 36% mai mare decât cotația pe care și-a alcătuit bugetul și cu 13% peste ultima estimare realizată de companie, cu ocazia Adunării Generale a Acționarilor de la sfârșitul lunii trecute.

Prețul mediu de 68 dolari pe baril estimat de OMV Petrom se situează însă cu 7,5% sub actuala cotație a petrolului Brent, care, în dimineața zilei de joi, era de 73,16 dolari pe baril și doar cu 2,1% peste cotația de pe 1 ianuarie, de 66,87 dolari pe baril.

Evoluția cotațiilor petrolului Brent din ultimul an

Veste proastă pentru șoferi: OMV Petrom și-a revizuit drastic, în creștere cu 36%, prețul mediu estimat pentru petrolul Brent în 2018
Profitul OMV Petrom pe primul trimestru a crescut cu 38%, impulsionat de evoluția prețului petrolului CITEȘTE ȘI Profitul OMV Petrom pe primul trimestru a crescut cu 38%, impulsionat de evoluția prețului petrolului

Profit.ro remarca anterior faptul că scumpirile ar putea continua, în special ca urmare a evoluției prețului internațional al țițeiului. Un eventual embargo impus Iranului de către SUA ar reduce cu 500.000 de barili de petrol pe zi oferta globală. În plus, Arabia Saudită are toate motivele să țintească un preț al petrolului mai ridicat, suma obținută din listarea companiei de stat Aramco urmând a fi una evident superioară la un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril. Nici Rusiei nu i-ar fi indiferent un asemenea preț, bugetul său fiind dependent de prețul țițeiului. Cu atât mai mult cu cât multe dintre contractele de export de gaze ale Rusiei au ca preț de referință prețul petrolului.

În plus, foarte probabil, scumpirea materiei prime, a petrolului Brent, nu a fost încă în totalitate transferată de companiile autohtone în prețul la pompă.

Profit.ro a atenționat în urmă cu o lună că, în perioada următoare, companiile petroliere din România ar putea fi nevoite să-și revizuiască planul de afaceri pentru acest an și să-l fundamenteze de un preț al petrolului mult mai ridicat decât cel anticipat (și implicit pe o marjă de rafinare mai scăzută), perspectiva unui baril de petrol de 100 de dolari nemaifiind una improbabilă.

OMV Petrom sărbătorește Ziua Internațională a Muncii cu un nou CEO CITEȘTE ȘI OMV Petrom sărbătorește Ziua Internațională a Muncii cu un nou CEO

O majorare a prețului petrolului ar avea efecte benefice asupra activității de explorare și producție upstream), însă ar afecta companiile care se axează pe activitatea de rafinare și marketing (downstream), care se vor confrunta cu o majorare a prețului materiei prime și, implicit, cu o scădere a marjelor de rafinare.

OMV Petrom a înregistrat în 2017 la rafinăria sa de la Petrobrazi o marjă de rafinare de 7,6 dolari/baril (în creștere cu 11% față de 2016), iar Rompetrol, la Petromidia, o marjă de 7 dolari/baril (în creștere cu 20% față de 2016).

Schimbări în conducerea OMV Petrom: Alina-Gabriela Popa va fi noul CFO al companiei, iar Lǎcrǎmioara Diaconu-Pințea va fi înlocuită de Frank Neel ca membru al Directoratului responsabil cu activitatea Downstream Gas CITEȘTE ȘI Schimbări în conducerea OMV Petrom: Alina-Gabriela Popa va fi noul CFO al companiei, iar Lǎcrǎmioara Diaconu-Pințea va fi înlocuită de Frank Neel ca membru al Directoratului responsabil cu activitatea Downstream Gas

De altfel, în raportul său din ianuarie, care se baza pe un preț mediu al petrolului de 60 de dolari/baril, OMV Petrom estima un nivel al marjelor de rafinare mai scăzut decât cel realizat în 2017.

Un efect negativ asupra activității de downstream a OMV Petrom îl va avea și scăderea ratei de utilizare a rafinăriei de la 93% în 2017 la 85%, în principal ca urmare a intrării, începând cu această lună, a rafinăriei de la Petrobrazi în revizie generala planificată, timp de 6 săptămâni.

În 2017, rata de utilizare a rafinăriei Petromidia, operată de Rompetrol Rafinare, a fost de 85,88%, în în scădere cu 0,8% față de nivelul înregistrat în 2016, în principal ca urmare a intrării în revizie a rafinăriei în luna mai a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
petrol
brent
omv petrom