Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, considerată cândva noul Steve Jobs, a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă. Un caz tulburător

Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, considerată cândva noul Steve Jobs, a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă. Un caz tulburător
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 nov 2022

Elizabeth Theranos, fondatoarea companiei Theranos, considerată cândva o tânără prodigioasă și comparată adesea cu Steve Jobs, a fost condamnată vineri de un tribunal din California la 11 ani și trei luni de închisoare pentru fraudă, după ce s-a dovedit că a înșelat investitori celebri susținând că a descoperit o tehnică revoluționară în domeniul analizelor medicale, relatează Reuters.

Elizabeth Holmes a devenit miliardară la 30 de ani, iar compania sa Theranos a fost evaluată la un moment dat la 4,5 miliarde de dolari, pentru ca în numai patru ani să cunoască falimentul. Acum în vârstă de 38 de ani, Elizabeth Holmes își va petrece următorii 11 ani la închisoare. Un judecător districtual din San Jose a pronunțat vineri sentința, după ce în ianuarie, la capătul unui proces care s-a întins pe durata a trei luni, jurații au găsit-o vinovată pentru trei capete de acuzare formulate pentru fraudă și un cap de acuzare pentru conspirație, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Îmbrăcată într-o bluză închisă la culoare și o fustă neagră, Elizabeth Holmes și-a îmbrățișat părinții și partenerul după pronunțarea sentinței. În timpul audierii, ea a plâns în timp și a povestit că a fost „devastată” de eșecurile sale și a spus că acum ar face multe lucruri diferit, dacă ar avea ocazia.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Am simțit o rușine profundă pentru ceea ce au pățit oamenii, pentru că eu am dat greș”, a mărturisit ea.

Fosta miliardară ar putea fi încarcerată în aprilie, după ce probabil va rămâne în libertate pe cauțiune pe durata apelului. Procurorii ceruseră 15 ani de închisoare, în timp ce avocații apărării au cerut arest la domiciliu.

Aceiași doi ofertanți pentru sistemul IT destinat monitorizării pieței de capital românești. Anterior, ASF a respins ofertele primite CITEȘTE ȘI Aceiași doi ofertanți pentru sistemul IT destinat monitorizării pieței de capital românești. Anterior, ASF a respins ofertele primite

UN CAZ „TULBURĂTOR”

Înainte de a pronunța sentința, judecătorul a spus că acest caz este „tulburător din mai multe puncte de vedere” și s-a întrebat ce a motivat-o pe Holmes, care părea o antreprenoare „strălucită”, să denatureze adevărul despre compania sa în fața investitorilor. „Acesta este un caz de fraudă în care o companie interesantă a mers înainte cu mari așteptări, dar a sfârșit prin a fi distrusă de neadevăruri, declarații false, pur orgoliu și minciuni”, a spus judecătorul Edward Davila. „Tragedia în acest caz este că doamna Holmes este genială”, a conchis el.

Ideea de afacere i-a venit lui Elizabeh Holmes când avea 19 ani și făcuse numai un an de facultate. Voia să revoluționeze modul în care se fac analizele de sânge. Ceea ce promitea compania ei era o tehnologie ce ar fi urmat să permită efectuarea simultană, într-un timp record, a sute de analize pentru care ar fi fost nevoie de doar câteva picături de sânge. Numai că aparatul său miniaturizat nu a funcționat și atunci compania s-a bazat în secret tot pe aparate convenționale, ale altor companii, pentru a efectua analizele pacienților, au declarat procurorii.

O LOVITURĂ DE IMAGINE

Holmes le-a spus investitorilor că a încheiat parteneriate cu marile lanțuri de magazine alimentare pentru a construi centre de testare în incinta acestora. De asemenea, a susținut că tehnologia companiei ei a fost aprobată de firmele farmaceutice și a fost folosită pe câmpurile de luptă din Afganistan, având o colaborare cu Pentagonul. Niciuna dintre aceste afirmații nu s-a dovedit a fi adevărată.

O singură ofertă pentru modernizarea portului turistic Corabia. Contractul a fost estimat la peste 130 milioane lei CITEȘTE ȘI O singură ofertă pentru modernizarea portului turistic Corabia. Contractul a fost estimat la peste 130 milioane lei

Însă tânăra reușise să convingă personalități de marcă de seriozitatea proiectului ei. În 2014, revista „Forbes” o desemna cea mai tânără milionară care și-a făcut singură averea, cu mijloace proprii. Imaginea ei de persoană care muncește din greu, care nu pleca în concedii și care nu părea să aibă o viață personală a convins. Și-a atras admirația la cel mai înaltă nivel. Era invitată la conferințe de top, era primită peste tot și chiar Joe Biden s-a întâlnit cu ea când era vicepreședintele SUA. Comparată cu Steve Jobs, tânăra avea grijă să-și cultive această imagine și apărea în public îmbrăcată simplu și sobru, cu bluze de culoare neagră, pe gât, la fel ca fondatorul Apple.

Gloria și start-up-ul ei au început să se prăbușească în 2015, după ce o serie de articole apărute în „The Wall Street Journal” au pus la îndoială tehnologia cu care ea susținea că va revoluționa lumea medicală. Compania Theranos a fost închisă trei ani mai târziu, în 2018.

„CULTURA EXAGERĂRII”

Sentința pronunțată vineri a încununat o saga ce a durat ani de zile, a captivat publicul și a generat dezbateri aprinse despre „cultura exagerării” din Silicon Valley, scrie „The New York TImes”. Ea vine, de asemenea, în contextul unui alt scandal despre care se discută mult zilele acestea și care îl are în centru tot pe un tânăr antreprenor, Sam Bankman-Fried, fondatorul bursei de criptomonede FTX. Compania lui a cerut falimentul săptămâna trecută și face obiectul mai multor investigații federale și de stat, prejudiciile fiind uriașe.

Elizabeth Holmes, care de când au început problemele judiciare are un fiu de un an și este însărcinată cu al doilea, și-a cerut scuze investitorilor, pacienților și angajaților Theranos. Ea a spus că a încercat să își realizeze visul prea repede și să facă prea multe lucruri deodată. A încheiat cu un citat din poetul Rumi și cu promisiunea de a face bine în lume, în viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
elizabeth holmes
theranos
steve jobes