EXCLUSIV Noul plan al Asirom: reluarea creșterii controlate și tarifare prudentă pe segmentul RCA. Compania rămâne pe pierdere în 2019, dar în scădere puternică. Subscrierile au scăzut cu aproape 40%

EXCLUSIV Noul plan al Asirom: reluarea creșterii controlate și tarifare prudentă pe segmentul RCA. Compania rămâne pe pierdere în 2019, dar în scădere puternică. Subscrierile au scăzut cu aproape 40%
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 29 apr 2020

Asirom VIG, asigurătorul numărul opt după cota de piață, a încheiat anul precedent cu o pierdere de 36,9 milioane de lei, de la 192,25 milioane de lei în 2018, cu toate că bugetul companiei aprobat de acționari în aprilie 2019 prevedea un rezultat negativ de doar 2,84 milioane de lei. De asemenea, subscrierile companiei au scăzut anul trecut cu 37%, la 546 milioane de lei, cifra fiind cu mult sub nivelul bugetat, de 724,7 milioane de lei din asigurări generale și de viață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"În 2019, Asirom a generat un volum de prime de 546 milioane de lei. Acesta reprezintă o scădere de 321 milioane de lei, sau minus 37% comparativ cu anul precedent, în principal din cauza portofoliului RCA (o scădere de 321 milioane de lei). În anul 2019, cheltuielile pentru daune și beneficii din asigurări, mai puțin sumele recuperate de la reasigurători, s-au ridicat la 332 milioane de lei, în scădere cu 115 milioane de lei față de 2018, sau minus 26%. Scăderea este legată de reducerea portofoliului RCA: 496 milioane de lei daune brute plătite pentru polițele RCA în 2018 față de 327 milioane de lei în 2019", se arată în raportul Directoratului Asirom pe anul 2019 obținut de Profit.ro.

Șeful Asirom, Cristian Ionescu, a explicat pentru Profit.ro că reducerea expunerii companiei pe clasele de asigurări neprofitabile, în prinicipal RCA, este efectul noii strategii a companiei, inițiată în 2018, ce urmărește o dezvoltare mai echilibrată a portofoliului.

Orange Romania face upgrade la sistemul de videoconferință al STS CITEȘTE ȘI Orange Romania face upgrade la sistemul de videoconferință al STS

"Acesta este contextul în care activitatea Asirom VIG a înregistrat o scădere relevantă (de 320 milioane de lei) a veniturilor (de la PBS de 867 milioane de lei în 2018 la 546 milioane de lei în 2019), generată aproape exclusiv de repoziționarea pe RCA. Rezultatul financiar înregistrat în 2019 a fost cu mult îmbunătățit față de cel înregistrat în 2018. Îmbunătățirea este legată în principal de evoluția portofoliului în 2019 (mai multe asigurări facultative), precum și de reducerea costurilor (ca urmare a proceselor de digitalizare și automatizare în companie). Astfel, 2019 evidențiază o structură a portofoliului companiei mult mai echilibrată și sustenabilă, respectiv 56% asigurări generale facultative, 22% asigurari de viață și sănătate, 22% asigurari RCA (fata 65% RCA, 24% asigurări generale facultative și 11% viață în anul 2016)", a afirmat Ionescu.

ULTIMA ORĂ Moody\'s înrăutățește perspectiva de rating a României și vede scădere economică de 5%, cu deficit de 7,7%. Decizia asupra ratingului depinde inclusiv de agenda guvernului format după alegeri și de majorarea pensiilor în septembrie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Moody's înrăutățește perspectiva de rating a României și vede scădere economică de 5%, cu deficit de 7,7%. Decizia asupra ratingului depinde inclusiv de agenda guvernului format după alegeri și de majorarea pensiilor în septembrie

Cheltuielile totale de exploatare nete au atins 202 milioane de lei în 2019 (cifra include cheltuilelile de achiziție, de administrare și comisioanele de reasigurare primite), în scădere cu 17% față de anul precedent, pe fondul reducerii costurilor de achiziție cu 46 milioane de lei (comisioanele plătite de companie au scăzut în 2019 cu 39 milioane de lei din cauza reducerii volumului de subscrieri), diminuării comisioanelor de reasigurare pentru activitatea de asigurări generale cu 24 milioane de lei și a costurilor administrative cu 3 milioane de lei, precum și modificării costurilor de achiziție reportate cu 15 milioane de lei (din cauza modificărilor portofoliului de asigurări generale - structură, durată, volum).

"În 2019, Asirom a consemnat un rezultat net negativ de 36,9 milioane de lei, comparativ cu pierderea de 191,2 milioane de lei din anul precedent. Îmbunătățirea este legată în principal de dinamica portofoliului în cursul anului 2019 (mai multe polițe facultative) și reducerea costurilor. (...) Anul trecut, rata combinată netă s-a situat la 115,7%, față de 175,3% în 2018", se mai spune în document.

Grupul italian Generali cumpără pământ în România CITEȘTE ȘI Grupul italian Generali cumpără pământ în România

Contul tehnic pe segmentul asigurărilor generale a consemnat o pierdere de 33,81 milioane de lei, de la un minus de 130,25 milioane de lei în 2018. Subscrierile din asigurări generale au scăzut de la 731,9 milioane de lei în 2018 la 427,65 milioane de lei la finele anului precedent, rezultatul fiind sub nivelul bugetat de 573,3 milioane de lei.

În cazul asigurărilor de viață, contul tehnic indică o pierdere de 7,1 milioane de lei, față de un minus de 7,87 milioane de lei în 2018. Veniturile din subscrieri aferente polițelor de viață Asirom au atins 118,4 milioane de lei, de la 135,2 milioane de lei în 2018. Bugetul companiei prevedea pentru 2019 subscrieri de 151,4 milioane de lei din emiterea de polițe de viață.

Potrivit raportului Directoratului pe anul 2019, Asirom își propune pentru acest an să rămână un jucător de top pe piața asigurărilor și să dezvolte un portofoliu profitabil de asigurări generale și de viață.

De asemenea, managementul companiei va urmări repoziționarea pe segmentul RCA, prin reluarea creșterii controlate pe segmentul RCA (tarifare prudentă), reducere semnificativă a pierderii și a ratei de daună brută cu 7 puncte procentuale.

CONFIRMARE Proprietarul Altex cumpără unul dintre marii distribuitori de produse IT&C din România. Ostahie: Când facem drumul la client cu hârtia de copiator, vrem să-i oferim și cartușul pentru imprimantă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proprietarul Altex cumpără unul dintre marii distribuitori de produse IT&C din România. Ostahie: Când facem drumul la client cu hârtia de copiator, vrem să-i oferim și cartușul pentru imprimantă

Asirom și-a propus, totodată, continuarea dezvoltării portofoliului CASCO (tarifre competitivă pe segmente profitabile), accelerarea creșterii în zona asigurărilor de locuințe, menținerea dinamicii asigurărilor de bunuri destinate persoanelor juridice și reconfigurarea produselor de asigurare destinate IMM-urilor, recuperarea decalajului de creștere din zona asigurărilor de sănătate și, astfel, atingerea unei cote de piață de 10%, de la circa 5% în 2019.
În plus, conducerea companiei și-a propus majorarea subscrierilor Asirom peste dinamica pieței în fiecare din următorii 3 ani (2020 - 2022).

"Pe termen mediu și lung, Asirom VIG își propune să mențină expunerea la RCA la un nivel de maxim 25-27%. Expunerea ridicată pe RCA a avut efecte vizibile asupra profitabilității Asirom VIG, în contextul în care este cunoscut faptul că acesta este un segment generator de pierderi. Practic, cea mai mare parte a pierderilor înregistrate de companie a venit din zona afacerilor obligatorii RCA. După reducerea expunerii pe RCA, compania a înregistrat și o diminuare relevantă a rezultatelor tehnice ale companiei. Menținerea unui portofoliu balansat, în cadrul căruia RCA să genereze maxim un sfert din subscrieri, este garanția faptului că, începând din anul 2020, activitatea companiei va deveni profitabilă", a spus șeful asigurătorului.

Conform bugetul aprobat pentru 2020, subscrierile din asigurări generale și de viață au fost estimate la 638,1 milioane de lei, din care 140,21 milioane de lei din polițe de viață.

În privința rezultatul net, asigurătorul va închide acest an pe plus (break even financiar), iar rezultatul tehnic (din activitatea de subscriere) va fi 350.102 lei.

Asirom este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care mai deține pe piața românească asigurătorii Omniasig și BCR Asigurări de Viață.

viewscnt
Afla mai multe despre
asirom
subscrieri
rezultat
pierderi