ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor analizează împrumuturi de stat pentru firme, cu posibilitatea de a fi convertite în acțiuni. Vor fi disponibile inclusiv pentru companii listate

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor analizează împrumuturi de stat pentru firme, cu posibilitatea de a fi convertite în acțiuni. Vor fi disponibile inclusiv pentru companii listate
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 apr 2020

Ministerul Finanțelor analizează posibilitatea unui nou program de susținere a firmelor cu dificultăți de finanțare, prin care să acorde acestora împrumuturi ce pot fi convertite ulterior în acțiuni, a anunțat ministrul de resort, Florin Cîțu. Programul ar urma să fie aplicat și companiilor listate în prezent la bursă. Guvernul a introdus deja mai multe măsuri de sprijinire a mediului de afaceri și populației, cum sunt finanțările acordate IMM prin programul IMM Invest și șomajul tehnic suportat de stat, prin care susține persoanele afectate, dar ajută și firmele să-și păstreze angajații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi” CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi”

Cîțu nu a avansat detalii suplimentare referitor la condițiile pe care trebuie să le respecte companiile care ar vrea să beneficieze de împrumuturi cu opțiune de convertire în acțiuni. De exemplu, dacă statul ar deveni acționar într-o firmă deja listată, ar avea posibilitatea de a ieși ulterior mai ușor din acționariat, iar procesul ar fi unul mult mai transparent.

"Mă uit la măsuri folosite în țări ca Elveția sau Statele Unite în criza din 2008. Ce probleme au companiile în perioada de criză? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile pentru că indcatorii se înrăutățesc și nicio bancă nu vrea să-ți mai dea finanțare. Aici, decizia este cum ajutăm aceste companii. Putem să le ajutăm cu împrumuturi, cu garanții, cu subvenții și așa mai departe, sau putem merge ca partener o perioadă. Partener în sensul de a da un împrumut care să poată fi convertit în acțiuni în viitor. Este o măsură pe care am văzut-o în foarte multe țări și care ajută companiile să treacă peste această perioadă. Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanția statului, dar nu numai printr-un instrument, ci și prin faptul că intră în acționariat. Este o măsură care poate fi folosită și o măsură la care mă gândesc", a declarat Florin Cîțu la Digi24.

Cîțu a precizat că lucrează cu mai multe instituții internaționale la un vehicul prin care să fie derulat acest program. Ministrul nu a nominalizat instituțiile respective, dar unul dintre marii investitori instituționali în companii din România este BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare).

"Vehiculul nu este construit încă, dar am niște idei și în această privință. Nu lucrez singur. Lucrez cu instituții internaționale care au făcut asta, inclusiv în România", a declarat oficialul.

Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, nu mai rezistă și redeschide magazinele, spunând că \ CITEȘTE ȘI Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, nu mai rezistă și redeschide magazinele, spunând că "sănătatea clienților și angajaților rămâne prioritară". Nemulțumiri din partea unor clienți

De asemenea, ministrul a spus că programul va include și companiile deja listate și se va desfășura într-un mod transparent.

Nu este clar în acest moment dacă programul va viza doar companiile mari sau și pe cele mici, dar premierul Ludovic Orban a declarat în urmă cu câteva zile că după modelul programului IMM Invest, prin care sunt acordate întreprinderilor mici și mijlocii garanții de stat pentru credite destinate investițiilor sau asigurării capitalului de lucru, Guvernul va asigura și marilor companii astfel de împrumuturi. ”Așa cum pentru întreprinderile mici și mijlocii am stabilit un mod de susținere prin intermediul programului IMM Invest, și anume credite pentru capital de lucru și credite pentru investiții, garantate de stat și cu dobândă subvenționată, la fel pregătim măsuri și pentru companiile mari, de susținere, de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru și eventual pentru diferite investiții”, a declarat premierul Orban la televiziunea publică.

Profit.ro a prezentat o serie de alte măsuri gândite de Guvern pentru relansarea economiei în perioada următoare.

Astfel, în funcție de evoluția situației economice și sociale, Guvernul are în vedere o serie de alte măsuri menite să sprijine în mod direct mediul de afaceri, pe lângă cele luate deja. Printre noile măsuri se numără acordarea de ajutoare de stat pentru firmele din domenii economice prioritare, scutiri de impozite pe muncă și imobile, extinderea unor facilități fiscale sau eliminarea unor restricții pe piața muncii, indică un document oficial analizat de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
imprumuturi
companii
bursa
actiuni