Fostul premier Sorin Grindeanu, în prezent șeful autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), spune că Executivul ar trebui să se abțină să "vină cu inovații" dacă vrea ca licitația pentru licențele de comunicații din generația a cincea (5G) să fie un succes.
"Voi fi direct și spun că nu trebuie să inventăm apa caldă. Licitațiile precedente, pentru licențele 3G și 4G, au mers bine pentru că a fost un dialog cu operatorii de telecomunicații. Dacă vom continua acest dialog, România își va pătra avantajele în industria comunicațiilor, respectiv de raportul bun calitate/preț și gama largă de servicii. Dacă încercăm să aducem inovații, în ghilimele, s-ar putea să nu facem bine. Până acum am avut un model de succes, bazat pe dialog, a se vedea rezultatele licitațiilor 3G și 4G. care au fost apreciate și în afara țării", a spus Grindeanu.
La finele anului trecut, Executivul a adoptat OU 114 care a adus modificări importante pentru mai multe domenii de business, inclusiv pentru industria telecomunicațiilor.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Reacția marilor jucători telecom nu a întârzia să vină. Asfel, la finele anului trecut, în premieră, marii jucători telecom s-au unit și au criticat Guvernul pentru aceste măsuri, aflate atunci în pregătire, atenționând că sunt majorate taxe la un nivel excesiv și blocant, urmând ca efectele să fie o povară pentru toți utilizatorii de internet, telefonie și TV.
În ianuarie, Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR), ai cărei membri sunt operatorii Orange, Telekom și Vodafone, au solicitat Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicațiile electronice, acuzând că actul riscă să dezechilibreze industria de profil și reduce investițiile în rețele cu aproximativ 100 de milioane de euro.
Totoodată, Profit.ro a anunțat anterior că prețul minim al viitoarelor licențe de telecomunicații din generația a cincea (5G), programate să fie scoase la vânzare în toamna anului 2019, va reprezenta 2% din cifra de afaceri din anul precedent, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțit cu numărul de ani pentru care este acordată licența, conform deciziei pregătite de Guvern.
CITEȘTE ȘI Licitația pentru licențele 5G va fi încheiată la 31 octombrie, utilizarea va fi posibilă de la 1 ianuarie 2020. Condițiile și procedura de acordare a spectrului radio pentru 5GPrelungirea licențelor de comunicații mobile de generația a doua (2G) și treia (3G va fi posibilă la o valoare minimală care va reprezenta 4% din cifra de afaceri din anul precedent prelungirii, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența.
În ianuarie, Digi, care a criticat în decembrie ordonanța, a majorat tarifele lunare.
În luna martie, marii operatori telecom au avertizat autoritățile, prin intermediul unui document aflat în posesia Profit.ro, că vor ataca OU 114/2018 la Curtea Constituțională dacă prevederile referitoare la comunicațiile electronice nu sunt eliminate acum în Parlament, apreciind că șansele de câștig sunt mari.
CITEȘTE ȘI Ministrul Comunicațiilor reacționează și cere CEO-ului Telekom România să își rectifice declarația privind posibila absență de la licitația 5G: Îi recomand să fie mult mai riguros!"Prin impunerea Amenzii Speciale, OUG nr. 114/2018 intră în conflict cu principiile constituționale, care prevalează. Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, Amenda Specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes", este avertismentul transmis în această seară.
OU 114 reglementează o nouă sancțiune vizând în mod direct doar lucrările de construcții în sectorul telecomunicațiilor. Mai exact, furnizorii de servicii de telecomunicații care încheie contracte de lucrări sau efectuează lucrări fără să fi obținut în prealabil dreptul de acces pe proprietate sau autorizația de construire (conform legislației generale în domeniul construcțiilor) sunt sancționați cu amenda specială.
"OU 114/2018 stabilește o formulă de calcul severă și disproporționată a amenzii speciale, ce crește gradat de la 1% la 10% din cifra totală anuală de afaceri a furnizorului de rețele de comunicații electronice: un punct procentual pentru fiecare lot de 100 de clienți deserviți prin intermediul unor lucrări neautorizate, dar nu mai mult de 10% din cifra de afaceri totală", se arăta în document.
CITEȘTE ȘI Vodafone scumpește abonamentele cu până la 1 euroÎn prezent, potrivit modicărilor aduse OU 114, a fost suspendată aplicarea până la 1 septembrie 2019 a prevederii potrivit căreia "Furnizorii de rețele de comunicații electronice care încheie contracte de instalare, întreținere, înlocuire a rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură necesare susținerii acestora sau efectuează lucrări de acces pe proprietăți, fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire, se sancționează cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, proporțional cu numărul de utilizatori deserviți fără autorizație, respectiv cu câte un procent la 100 de utilizatori".