ULTIMA ORĂ În premieră, marii jucători telecom se unesc și critică Guvernul pentru măsurile pregătite: sunt majorate taxe la un nivel excesiv și blocant, va fi o povară pentru toți utilizatorii de internet, telefonie și TV

ULTIMA ORĂ În premieră, marii jucători telecom se unesc și critică Guvernul pentru măsurile pregătite: sunt majorate taxe la un nivel excesiv și blocant, va fi o povară pentru toți utilizatorii de internet, telefonie și TV
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2018

Marii jucători de pe piața locală telecom s-au unit și transmit o poziție comună față de măsurile pregătite de Guvern în domeniu, acuzând că acestea majorează taxe la un nivel excesiv și blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

O astfel de scrisoare comună reprezintă o premieră pe piața locală.

"Această declarație de presă reprezintă poziția companiilor Orange, Vodafone, Telekom – reunite în Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR) – și a companiilor RCS&RDS și UPC România precum și a celor peste 65 de firme reunite in cadrul Asociației pentru Comunicații Electronice din România (ACER), referitoare la proiectul Ordonanței de Urgență privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, afișat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice în data de 18 decembrie a.c.
Modificările propuse introduc și majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv și blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.

Măsurile contravin cadrului legislativ european și național. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicații din România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune.

Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puțin de 2 săptămâni, fără o consultare prealabilă și fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor și al pieței, în ansamblu.

În plus, acest proiect de ordonanță de urgență ignoră multitudinea de alte taxe și contribuții pe care industria le datorează bugetului de stat. Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații. Întrucât comunicațiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuție importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu și lung.

În repetate ocazii, industria a susținut și a pledat pentru nevoia de predictibilitate și continuitate la nivelul politicii fiscale. Sectorul telecom are nevoie de un context stabil și predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la prețuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei. Investițiile în telecomunicații, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investițiile și dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării.

În consecință, solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanță de Urgență a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicațiilor", este mesajul comun al industriei.

Anterior, Vodafone, în una dintre cele mai dure reacții ale companiei la adresa autorităților din ultimii ani, a arătat că măsurile propuse de Guvern și care vizează modificarea cadrului de reglementare a comunicațiilor electronice afectează iremediabil nu doar dezvoltarea economiei digitale, dar și interesele utilizatorilor finali, aceștia din urmă urmând să fie nevoiți să suporte în prețul serviciilor achiziționate atât noile taxe introduse, cât și creșterea celor existente.

Tranzacție în IT: Avitech, care a realizat sistemele de vot electronic din Parlament și a legat la internet peste 2.440 de școli, preia Eltek Distribution, cu afaceri anul trecut de 10 milioane lei CITEȘTE ȘI Tranzacție în IT: Avitech, care a realizat sistemele de vot electronic din Parlament și a legat la internet peste 2.440 de școli, preia Eltek Distribution, cu afaceri anul trecut de 10 milioane lei

Profit.ro a anunțat anterior că prețul minim al viitoarelor licențe de telecomunicații din generația a cincea (5G), programate să fie scoase la vânzare în toamna anului 2019, va reprezenta 2% din cifra de afaceri din anul precedent, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțit cu numărul de ani pentru care este acordată licența, conform deciziei pregătite de Guvern.

Prelungirea licențelor de comunicații mobile de generația a doua (2G) și treia (3G va fi posibilă la o valoare minimală care va reprezenta 4% din cifra de afaceri din anul precedent prelungirii, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența.

Taxa pe active va fi aplicată la bănci, dar și la IFN și plătită trimestrial. Cheltuiala este deductibilă CITEȘTE ȘI Taxa pe active va fi aplicată la bănci, dar și la IFN și plătită trimestrial. Cheltuiala este deductibilă

La ultima licitație pentru vânzarea de licențe de telecomunicații, respectiv pentru 4G, autoritatea de reglementare din domeniu (ANCOM) a reușit, în septembrie 2012, să vândă spectru de frecvențe în sumă de 682,13 milioane de euro către Orange Romania – 227,14 milioane de euro, Vodafone Romania – 228,52 milioane de euro, Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote) – 179,88 milioane de euro, RCS&RDS – 40 milioane de euro și 2K Telecom – 6,6 milioane de euro.

În cazul licențelor 3G, primele două au fost câștigate în 2004 de către actualii operatori Orange România și Vodafone Românie, care au achitat fiecare suma de 35 milioane de dolari. Perioada de valabilitate a licențelor a fost stabilită la 15 ani, pânâ în 2019. La vremea respectivă, legislația prevedea ca prelungirea licențelor pentru alți 10 ani să fie posibilă fără taxe suplimentare.

GRAFIC Bursa suferă un declin de peste 1%. Veștile privind taxa pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor și noile prevederi privind Pilonul II de Pensii au venit abia după închiderea pieței CITEȘTE ȘI GRAFIC Bursa suferă un declin de peste 1%. Veștile privind taxa pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor și noile prevederi privind Pilonul II de Pensii au venit abia după închiderea pieței

Doi ani mai târziu, RCS&RDS și Telemobil (preluat de fostul Cosmote, actualul Telekom Romania Mobile Communications) și-au adjudecat alte două licențe 3G scoase de stat la vânzare. Licențele au fost vândute pentru 35 milioane de dolari pe 15 ani.

Recent, la o întâlnire cu presa, președintele autorității naționale de comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu, a afirmat că va discuta peste un an, după licitația pentru licențele 5G, despre nivelul taxelor plătite de operatorii de comunicații mobile pentru utilizarea spectrului radio.

În privința licitației pentru licențele 5G, care va avea loc în 2019, ANCOM a realizat o evaluare proprie a sumelor care ar putea fi încasate de stat, dar nu poate fi făcută publică, a spus șeful instituției.

“Noi am evaluat și am trimis cifrele la Finanțe. Guvernul va decide nivelul taxelor. Spectrul radio este o resursă a țării“, a declarat Grindeanu.

În România operează patru operatori de telefonie mobilă – Orange, Vodafone, Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote) și RCS&RDS.

Numărul utilizatorilor de telefonie mobile depășește 22 milioane de clienți, potrivit ANCOM. Liderul pieței este Orange România, cu peste 10 milioane de utilizatori.

Veniturile operatorilor de telecom din furnizarea de servicii de comunicații au scăzut în primul semestru din acest an cu 3%, la 7,76 miliarde de lei (1,67 miliarde de euro), pe fondul diminuării afacerilor pe segmentele de telefonie fixă și mo­bilă, conform datelor comunicate de ANCOM.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
licente telecom
ministerul finantelor
valabilitate
pret minim
telefonie mobila
5g
4g
3g