În primul weekend din octombrie, se numără păsările; observarea migrației de toamnă devine o tradiție și în România

Știri   
În primul weekend din octombrie, se numără păsările; observarea migrației de toamnă devine o tradiție și în România

De mai bine de 30 de ani, în primul sfârșit de săptămână din octombrie, pe întregul continent, se desfășoară EuroBirdwatch, un eveniment anual de observare a păsărilor migratoare.

Deși în accepțiunea generală migrația presupune în primul rând plecarea păsărilor spre țările calde, există și o migrație a păsărilor care vin în România. Cu această ocazie, pot fi observate specii care ne consideră țară caldă, precum acvila țipătoare mare, eretele vânăt sau șoimul de iarnă.

Urmărește-ne și pe Google News

În acest sfârșit de săptămână, Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează la Agigea o nouă ediție a maratonului "Big Day". Însă toți iubitorii de natură sunt invitați să se bucure de migrația de toamnă și să observe cât mai multe păsări. Cei care cunosc speciile pot folosi aplicația gratuită Ornitodata, iar cu ajutorul datelor introduse aici se vor realiza clasamente naționale. Anul trecut, în România, cu ocazia EuroBirdwatch, au fost observate peste 13.000 de exemplare de rață mare, urmată de graur (peste 12.000 de exemplare) și codobatura albă (5.124 de exemplare).

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Evenimentul anual EuroBirdwatch este organizat de BirdLife International, al cărei partener în țara noastră este Societatea Ornitologică Română.

"EuroBirdwatch este o tradiție a BirdLife International care face de peste 30 de ani această observare a migrației de toamnă, în primul weekend din octombrie. Îi chemăm și pe români să iasă și să observe migrația de toamnă. Pot să vadă păsările sedentare, care stau la noi; păsările care pleacă acum spre țările calde, dar și păsări care ne tranzitează teritoriul. Pleacă rândunica, prigoria, lăstunul; a plecat barza. Dar avem și păsări care ne consideră țară mai caldă și vin la noi: acvila țipătoare mare, eretele vânăt, șoimul de iarnă. Mai este gâsca cu gât roșu, o gâscă foarte frumoasă - cea mai mică. Vin foarte multe rațe în perioada de iarnă la noi: rața fluierătoare, rața mică, rața moțată, rața catifelată, ferestrașul mic, ferestrașul mare", a precizat Andreea Oprea, responsabil comunicare la SOR, citată de Agerpres.ro.

Potrivit acesteia, în anul 2022, în România s-au desfășurat 59 de evenimente în contextul EuroBirdwatch, în cadrul cărora au fost observate 67.725 de păsări, de către 258 de participanți. Aceste evenimente au avut loc la: Alba, Brăila, Cluj, Iași, Pitești, Sibiu, Satu Mare și Timișoara. Foarte important în acest context este maratonul "Big Day", organizat de SOR împreună cu Stațiunea Biologică Marină ''Ioan Borcea'' Agigea. Evenimentul se desfășoară de sâmbătă de la ora 5,00 dimineața, până duminică, la aceeași oră, și reunește avansați, dar și începători. Toți pasionații de păsări se pot înscrie la Maratonul ornitologic - ''Big Day'', fără limită de vârstă.

viewscnt
Afla mai multe despre
birdwatching
romania