INEDIT - Casete video din colecția lui Nicolae Ceaușescu, descoperite de un angajat al studiourilor Buftea. Filme pentru adulți, „Mad Max“, „Taxi Driver“, „Toți oamenii președintelui“

INEDIT - Casete video din colecția lui Nicolae Ceaușescu, descoperite de un angajat al studiourilor Buftea. Filme pentru adulți, „Mad Max“, „Taxi Driver“, „Toți oamenii președintelui“

Nicolae Ceaușescu ținând discursul la Conferința Naționale a P.C.R. (7-9 dec.1977). Sursa:„Fototeca online a comunismului românesc”

Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2021

Un angajat al Studiourilor Buftea, Ștefan Chirian, spune că a descoperit bogata filmotecă a lui Nicolae Ceaușescu președintelui, pe lângă filme hollywoodiene,colecția incluzând și numeroase imagini inedite din viața dictatorului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți

În timp ce românii aveau parte de numai două ore de program zilnic la televizor, iar filmele occidentale nu mai ajungeau aproape deloc în sălile de cinema, Nicolae Ceaușescu era la curent cu toate noutățile din industria cinematografiei, pe care le vedea în sala de proiecție a reședinței sale din bulevardul Primăverii.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

De-a lungul anilor, Ceaușescu a adunat o colecție impresionantă de videocasete cu filme occidentale, care a fost redescoperită din întâmplare de Ștefan Chiriac, angajat al Studiourilor Buftea.

„Imediat după Revoluție, aparatura și casetele din colecția lui Ceaușescu s-au transferat spre păstrare în magaziile studiourilor cinematografice de stat și au rămas într-un subsol până de curând. Timp de 30 de ani nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor. Noi am descoperit un volum uriaș de casete pitite prin cotloane și unghere. N-am aruncat nimic, nici măcar reclamele la pastă de dinți“, a declarat Chiriac pentru Adevărul. El și-a petrecut ultimele patru luni cercetând această arhivă.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

„Pentru a putea viziona această «comoară» a trebuit să investesc o sumă deloc de neglijat în aparatură, pentru că n-am găsit doar VSH-uri, ci și formate mai puțin uzitate, cum ar fi U-matic. Am găsit un player funcțional tocmai în Germania, am trecut prin multe peripeții ca să intru în posesia lui – are 25 de kilograme. Funcționează perfect, chiar dacă e fabricat în anii ’80. Am mai luat și un Betamax, tot din aceeași perioadă, care m-a uimit prin complexitatea mecanismelor și claritatea cu care redă casete cu o vechime de peste patru decenii“, a mai povestit angajatul Studiourilor Buftea.

Ștefan Chiriac a dezvăluit și că printre titlurile preferate de soții Ceaușescu se numărau producții precum „Mad Max“, „Atlantic City“, „Ben-Hur“, „Taxi Driver“, „Toți oamenii președintelui“ și „Duzina de ticăloși“. „Am găsit și filme din seria James Bond și pelicule franțuzești cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo, cum ar fi «Borsalino».

"Am găsit și filmul experimental «Koyaanisqatsi», al lui Godfrey Reggio, dar și «Șocul viitorului», al lui Alvin Toffler, trimis chiar de acesta împreună cu o scrisoare corespunzătoare de lingușire. Sunt și filme românești, chiar din rândul celor «problematice», cum ar fi «Glissando», al lui Mircea Daneliuc, Ceaușeștii având în colecție versiunea realizată pentru export, cu subtitrare în limba italiană“, spune Ștefan Chiriac.

Pe lângă filme, colecția conține foarte multe casete cu cascadorii auto și moto, majoritatea de producție americană, dar dublate în limba germană. „Tot în colecția de casete există mult cabaret german, franțuzesc, muzică imperialistă cu videoclipuri de genul celor realizate de MTV, englezești și americane, concursuri de dansuri sportive din Germania. Probabil i-au aparținut lui Nicu Ceaușescu, ca și casetele pentru adulți, pentru că s-au găsit și asemenea filme.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicolae ceaușescu
casete video