Universitatea Nottingham Trent a desfășurat un studiu în urma căruia a conchis, pentru prima dată, că abilitățile creierului în cazul populației mature se apropie de performanța medie pentru persoanele tinere. Rezultatul este o premieră întrucât, până acum, tinerii au obținut întotdeauna scoruri mai mari ale IQ-ului decât persoanele mai în vârstă, deoarece acestea din urmă erau afectate de trecerea timpului. De asemenea, creșterile generaționale ale coeficientului de inteligență ofereau un avantaj noilor generații.
O posibilă explicație pentru rezultatele de acum este faptul că, în jurul anului 2000, creșterea coeficientului de inteligență (IQ) a stagnat în rândul tinerilor, dar a continuat să crească pentru populația în vârstă, astfel că decalajul dintre cele două categorii se reduce, arată BiziDay.
Dr. Stephen Badham, profesor asociat de psihologie la Facultatea de Științe Sociale a universității, a explicat că, după cum au constatat cercetările anterioare, “IQ-ul s-a îmbunătățit la nivel global, de-a lungul secolului trecut. Acest lucru înseamnă că generațiile născute mai târziu sunt mai capabile din punct de vedere cognitiv decât cele născute înaintea lor. Cu toate acestea, există din ce în ce mai multe dovezi că creșterea IQ-ului în timp se stabilizează astfel încât, în ultimii 20 de ani, adulții tineri nu sunt cu mult mai capabili din punct de vedere cognitiv decât generația anterioară”.
Datele studiului NTU, publicat în jurnalul Developmental Review, arată că tinerii au avantaje din ce în ce mai mici în privința memorării sau a vitezei de procesare a informației, în comparație cu persoanele mai în vârstă: “Când comparăm capacitățile celor două categorii, diferența este mai mică decât era în trecut”, spune dr. Badham.
Concret, cercetătorii au realizat o analiză a 60 de studii despre abilitățile mentale ale diferitelor generații. Aceștia au observat că decalajul mental mediu dintre adulții tineri și cei mai în vârstă, în anul 2022, se încadrează în treimea celor mai mici înregistrate în ultimii 60 de ani. Totodată, pe baza datelor, cel mai mic decalaj înregistrat în anii 60 ar reprezenta, în zilele noastre, o medie, nu o excepție.
Efectul este pus pe baza plafonării Efectului Flynn, care arată că IQ-ul mediu global crește constant în timp, pe fondul îmbunătățirii sistemelor și accesului la educație, a îmbunătățirii alimentației și sănătății. Organizațiile caritabile care se ocupă de sprijinirea vârstnicilor au salutat rezultatele studiului, adăugând că îmbătrânirea nu ar trebui să aducă degradarea capacităților cognitive suferită de generațiile anterioare.