Omniasig, despre “bomba cu ceas” din piața asigurărilor: Fondul de Garantare a Asiguraților nu va achita despăgubiri mai mari dacă pierde procesele cu noi

Omniasig, despre “bomba cu ceas” din piața asigurărilor: Fondul de Garantare a Asiguraților nu va achita despăgubiri mai mari dacă pierde procesele cu noi
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2017

Omniasig VIG, unul dintre cei mai mari jucători din piața asigurărilor și al doilea mare creditor al Astra Asigurări, societate aflată în faliment, arată că prin procesele intentate Fondului de Garantare a Asiguraților nu încearcă decât să își câștige drepturile garantate prin lege în perioada în care Astra era încă activă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Într-un drept la replică la materialul “ Bomba cu ceas din piața asigurărilor. Prețul polițelor s-ar putea duce la cer”, Omniasig transmite Profit.ro că existența obligațiilor de plată ale FGA și valorea acestora nu sunt influențate de procesele pe care asigurătorul le are cu FGA.

Omniasig, ca asigurător CASCO a mii de automobile lovite de șoferi cu RCA la Astra, și-a despăgubit clienții, urmând să încaseze sumele plătite pe reparații de la Astra, așa cum prevăd normele în vigoare.

Acest tip de datorii, numite regrese în limbaj de specialitate, au ajuns încă din perioada premergătoare falimentului Astra la sume importante, în cazul Omniasig. Astfel, compania deținută de VIG a ajuns și în poziția de mare creditor al Astra, cu aproximativ 22 de milioane de lei.

Din momentul în care datoriile Astra către creditorii de asigurări au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguraților, Omniasig, la fel ca mai multe alte firme de asigurări din România aflate în situații similare, a început să trimită pentru plată dosarele din regrese.

FGA, însă, a considerat că nu va trebui plătit fiecare dosar în parte, în limita a 100.000 de euro, iar limita să fie aplicată pe fiecare asigurător aflat în această situație.

A rezultat o diferență semnificativă între sumele invocate și cele oferite, motiv pentru care firmele de asigurare au contestat fiecare decizie FGA de respingere a dosarelor.
 
În acest context vine și poziția Omniasig, care consideră că are dreptul legal de a obține despăgubire pentru fiecare dosar în parte. În acest sens a obținut și mai multe decizii favorabile.

“Trebuie menționat transparent faptul că FGA ar fi avut aceleași obligații de despăgubire chiar dacă asigurații CASCO despagubiți nu ar fi avut o astfel de asigurare și ar fi solicitat despăgubirea direct de la FGA ca urmare a prejudiciului suferit de aceștia și acoperit prin polițele RCA emise de asigurătorii în faliment. Prin felul în care sunt prezentate informațiile în articol se induce o falsă problemă cu privire la majorarea obligațiilor de plată a FGA, în condițiile în care, de fapt, vorbim doar de o diferență în ceea ce privește persoana care încasează despăgubirea de la FGA. Existența obligației de plată a FGA și a valorii acesteia rămân aceleași.

În acelasi timp, în calitate de asigurător implicat în domeniul asigurărilor CASCO, OMNIASIG și-a prefigurat și definit riscul în cazul asigurărilor CASCO, în mod legitim și rezonabil, în funcție de legea în vigoare la momentul încheierii respectivelor contracte, considerând că, în caz de regres, riscul de recuperare a despăgubirii achitate va fi preluat în totalitate de organismul de garantare, întrucât, la acel moment, nu era prevazută niciun fel de limitare valorică a recuperării despăgubirilor în cazul falimentului unui asigurător.”, transmite Omniasig VIG.

Concret, în interpretarea companiei, susținută și în fața instanței, FGA, dacă va pierde procesele, nu va avea nici mai mult, nici mai puțin de plătit decât dacă ar fi făcut-o direct către păgubiții Astra.

Referitor la afirmația din articol potrivit căreia opiniile juridice favorabile au fost “cumpărate”, Omniasig susține că folosirea termenului respectiv este nepotrivită, arătând în același timp că este vorba despre opinii ale unor “onorabili și reputați profesori de drept civil” a căror poziție în materie de drept sunt “binevenite și oportune".

În final, Omnniasig aduce aminte că scopul FGA este acela de a garanta plata despăgubirilor în cazul falimentului unui asigurător. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omniasig
fga
regrese