Președintele american, Donald Trump, vine acum cu o altă măsură.
Autoritățile locale vor putea cere, inclusiv pentru instituțiile publice finanțate integral din bugetul local și pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, împrumuturi de la Ministerul Finanțelor, până cel târziu la data de 31 octombrie 2025.
Ministerul Energiei a impus în AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) condiții mai avantajoase de cumpărare, de la Nova Power&Gas (NPG), a terenului cu amplasamentul proiectului centralei nucleare de 462 MW cu tehnologie SMR a americanilor de la NuScale, de către societatea de proiect RoPower Nuclear SA, controlată în proporții egale (de câte 50% din capital) de către SNN și NPG, dar din care compania antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, proprietara terenului, se poate retrage oricând, SNN având obligația de a îi cumpăra atât acțiunile, cât și eventualele împrumuturi acordate RoPower Nuclear SA.
Președintele american Donald Trump a semnat o serie de ordine executive menite să impulsioneze producția de cărbune în SUA, o mișcare în opoziție cu eforturile globale de reducere a emisiilor de carbon, dar pe care susținătorii combustibilor fosili o privesc cu speranță, scrie Reuters.
Comisia Europeană a anunțat miercuri că a obținut sprijinul țărilor UE și că a aprobat un prim set de contramăsuri la tarifele SUA pentru oțel și aluminiu care se vor aplica începând cu data de 15 aprilie.
Guvernul ia în calcul angajarea unor firme de consultanță din SUA pentru a face lobby pentru România în relația cu noua administrație condusă de Donald Trump.
Programul electoral al candidatului la președinție Crin Antonescu, sprijinit de PSD, PNL și UDMR, prevede crearea unei structuri similare cu Department of Government Efficiency (DOGE) al miliardarului Elon Musk din SUA, precum și ″creșterea valorii de întrebuințare strategică a României″ de către Statele Unite.
Rusia a acuzat SUA că încalcă normele comerțului internațional prin impunerea unor taxe de 104% asupra importurilor din China, în timp ce Beijingul a transmis Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) un punct de vedere în care afirmă că decizia Statelor Unite de a impune ceea ce a numit „tarife reciproce” amenință să destabilizeze în continuare comerțul mondial, relatează BBC și Reuters.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, transmite că tarifele de retorsiune de 84% ale Chinei sunt „regretabile”.
Piețele europene, care se aflau deja pe un trend în cădere, au scăzut și mai mult acum, după anunțul Chinei privind tarifele de 84% asupra importurilor din SUA.