Comisia Europeană merge mai departe cu două proceduri de infringement împotriva României, legate de protejarea biodiversității și tratarea apelor reziduale. România riscă să ajungă în fața CJUE

Comisia Europeană merge mai departe cu două proceduri de infringement împotriva României, legate de protejarea biodiversității și tratarea apelor reziduale. România riscă să ajungă în fața CJUE
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 feb 2022

Comisia Europeană a trimis României două avize motivate legate de tratarea apelor reziduale urbane și protejarea biodiversității.

Avizul motivat este a doua etapă în procedura de infringement, iar în situația în care statele membre nu adoptă măsuri cazul poate fi adus în fața Curții de Justiție a UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente
Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție.

Tratarea apelor reziduale

Comisia solicită României să respecte cerințele Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE). Directiva impune statelor membre să se asigure că aglomerările urbane colectează și tratează în mod corespunzător apele reziduale, eliminând sau reducând astfel toate efectele lor nedorite.

Datele de monitorizare arată că, în România, peste 180 de aglomerări mari nu respectă încă obligațiile legate de colectarea apelor uzate și de tratarea acestora.

România a primit anterior scrisori de punere în întârziere în legătură cu această problemă.

Răspunsurile la scrisorile de punere în întârziere trimise României în iunie 2018 și octombrie 2020 nu răspund însă  în mod satisfăcător la preocupările Comisiei.

România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde Comisiei și a evita să ajungă în fața Curții de Justție.

Industria de software și servicii IT, impact de 13,6 miliarde de euro în PIB. Creștere de 3 ori mai mare ca economia țării, în ultimii 5 ani CITEȘTE ȘI Industria de software și servicii IT, impact de 13,6 miliarde de euro în PIB. Creștere de 3 ori mai mare ca economia țării, în ultimii 5 ani

Protejarea biodiversității

România, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia, nu au reușit să stabilească, să pună în aplicare și să comunice Comisiei, până în iulie 2019, planurile lor de acțiune în baza Regulamentului UE 1143/2014 pentru a aborda cele mai invazive specii alogene invazive de interes pentru Uniune.

Statele menționate au primit scrisori de punere în întârziere în legătură cu această problemă în iunie 2021.

Comisia Europeană consideră că aceste specii cauzează daune atât de importante pentru mediu și pentru sănătate, încât justifică adoptarea de măsuri aplicabile în întreaga Uniune.

Procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate împotriva Bulgariei, Greciei și României se referă, de asemenea, la neinstituirea unui sistem de supraveghere a speciilor alogene invazive de interes pentru Uniune; termenul pentru această etapă a expirat în ianuarie 2018. În plus, Comisia solicită Greciei și României să instituie structuri pe deplin funcționale care să efectueze controalele oficiale necesare pentru a preveni introducerea intenționată în Uniune a speciilor alogene invazive.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
infringement
cjue
aviz motivat
avize motivate
biodiversitate
ape reziduale
romania