La cererea chiar a presei, Parlamentul respinge definitiv scutirea de impozit pe venit pentru jurnaliști

La cererea chiar a presei, Parlamentul respinge definitiv scutirea de impozit pe venit pentru jurnaliști
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2022

Proiectul de lege care prevedea scutirea de impozit pentru veniturile realizate din salarii precum și pentru veniturile din drepturile de autor, realizate ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, a fost respins de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, după ce proiectul fusese retrimis Legislativului de către președintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Proiectul fusese aprobat în Parlament în februarie 2020, dar mai mulți jurnaliști au transmis președintelui o scrisoare în care solicită ca actul normativ cu facilități pentru ei să nu fie aprobat, pentru a nu fi afectată credibilitatea presei. Ei au arătat șefului statului că este mai bine să fie eliminate alte probleme, precum lipsa de transparență în acordarea contractelor de publicitate de stat.

Astfel, în luna martie 2020, șeful statului a solicitat legislativului reexaminarea proiectului, iar după ce Senatul a respins proiectul în iunie 2020, abia acum Camera Deputaților a dat votul de respingere a proiectului.

VIDEO&FOTO Parchetul General a deschis dosar penal, după ce George Simion l-a agresat pe Virgil Popescu, chiar la tribuna Parlamentului CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Parchetul General a deschis dosar penal, după ce George Simion l-a agresat pe Virgil Popescu, chiar la tribuna Parlamentului

Proiectul fusese inițial adoptat prin votul majorității parlamenterilor PSD, primind 174 de voturi favorabile de la aceștia și aliații lor, în timp ce 91 de deputați, de la partidele din opoziția parlamentară, s-au abținut, iar doi au votat împotrivă. 

Autorii proiectului arătau că ”mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă” și în consecință ”piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă”.

Din acest motiv, inițiatorii apreciau că este nevoie de promovarea unui tratament fiscal special pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, precum și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală obținute din jurnalism.

PROFIT NEWS TV Ministrul Culturii - Deschiderea instituțiilor de spectacole să se întâmple mai rapid, să nu așteptăm 3 la mie. Sper ca sfârșitul lunii martie să ne găsească fără restricții CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Culturii - Deschiderea instituțiilor de spectacole să se întâmple mai rapid, să nu așteptăm 3 la mie. Sper ca sfârșitul lunii martie să ne găsească fără restricții

Astfel, proiectul de lege propunea scutirea de impozit pe venit în cazul persoanelor fizice pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul Fiscal și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism. 

În categoria activității de jurnalism, conform proiectului, sunt incluse: ”cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului și altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcționării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul și pentru transmiterea pentru emisiunile radio și televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de muncă și a unui contract de drepturi de autor”.

Parlamentarii PSD au mai susținut că prevederea este în măsură să asigure libertatea și independența presei.

ULTIMA ORĂ Dacian Cioloș și-a anunțat demisia în ședința conducerii USR CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacian Cioloș și-a anunțat demisia în ședința conducerii USR

Proiectul de lege fusese adoptat prima dată tacit de Senat, iar inițial comisia de buget din Camera Deputaților i-a întocmit, în vara anului 2019, raport negativ, dar la reluarea sesiunii parlamentare și cu un nou Guvern, majoritatea parlamentară a decis să rediscute în comisie proiectul și l-a avizat pozitiv.

Majoritatea PSD, care a impus și în comisii avizarea proiectului, nu a ținut cont că și fostul Guvern Dăncilă s-a opus proiectului. Fostul Executiv calculase că măsura de extindere a scutirii de la plata impozitului pe venitul din salarii pentru jurnaliști și tehnicieni în radiodifuziune și televiziune generează un impact negativ asupra veniturilor bugetare în sumă de 18 milioane lei în anul 2019, la 6 luni.

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul Orban a adoptat un punct de vedere referitor la inițiativa de scutire a jurnaliștilor de la plata impozitului pe profit în care arăta, la rândul său, că nu susține adoptarea acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
jurnalist
tehnician
impozit pe venit
scutire
lege
proiect
cod
fiscal
guvern
dancila
orban
psd