Deși nu agreează ideea unui concediu plătit în caz de divorț, Guvernul acceptă ca un astfel de concediu, neplătit însă, să fie negociat în contractul de muncă

Politic   
Deși nu agreează ideea unui concediu plătit în caz de divorț, Guvernul acceptă ca un astfel de concediu, neplătit însă, să fie negociat în contractul de muncă

Guvernul nu susține proiectul acordării unui concediu plătit angajaților care trec printr-un divorț, dar arată, în schimb, că un astfel de concediu, neplătit însă, poate fi negociat cu angajatorul în cadrul contractului colectiv de muncă.

Deputatul PSD Georgian Pop a inițiat anul trecut un proiect legislativ pentru acordarea unui concediu pentru divorț de 3 zile lucrătoare, în scopul sprijinirii angajaților ce trec prin această situație, respectiv pentru acomodarea la noua situație din viața lor.

Urmărește-ne și pe Google News

Indemnizația pentru concediul pentru divorț ar urma să fie plătită din fondul de salarii al unității și să fie egală cu salariul corespunzător perioadei respective, iar concediul ar fi acordat la cerere, de către angajator, în următoarele 4 săptămâni de la data constatării sau, după caz, a pronunțării divorțului.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Cum văd oamenii de afaceri evoluția business-ului în acest an: băncile vor strânge și mai mult robinetul, comenzile vor scădea, criza pe piața muncii se va adânci. Politica pașilor mărunți va fi preferată de tot mai mulți investitori CITEȘTE ȘI Cum văd oamenii de afaceri evoluția business-ului în acest an: băncile vor strânge și mai mult robinetul, comenzile vor scădea, criza pe piața muncii se va adânci. Politica pașilor mărunți va fi preferată de tot mai mulți investitori

Inițiatorul arată că, din 1990 până în prezent, rata divorțului, definită ca numărul total al divorțurilor raportat la numărul total al căsătoriilor dintr-un an, este în medie de 25%, ceea ce înseamnă că 1 din 4 căsătorii a sfârșit prin divorț.

”Divorțul este un fenomen social cu manifestări constante în ultimele decenii în țara noastră. Întrucât efectele divorțului sunt profunde și de cele mai multe ori negative atât la nivel de individ, cât și la nivel de societate, se impune ca statul să acorde o atenție sporită persoanelor care trec printr-un astfel de eveniment familial”, afirmă autorul proiectului, care invocă și Codul Muncii, potrivit căruia în cazul unor evenimente familiale deosebite salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în concediul de odihnă.

Deputatul propune acordarea celor 3 zile libere în caz de divorț după modelul zilelor acordate pentru decesul soțului sau unei rude de până la gradul al II-lea.

EXCLUSIV Mihaela Triculescu, noul șef al ANAF, explică de ce a căzut examenul la Antifraudă: La scris, de fiecare dată am fost pe primele poziții, dar la proba orală mi-a fost transmis că nu mă încadrez în «profil» CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mihaela Triculescu, noul șef al ANAF, explică de ce a căzut examenul la Antifraudă: La scris, de fiecare dată am fost pe primele poziții, dar la proba orală mi-a fost transmis că nu mă încadrez în «profil»

Guvernul Dăncilă a transmis însă Parlamentului că prevederea respectivă din Codul Muncii stabilește că ”evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”.

”În acest context, apreciem că inițiativa legislativă nu este oportună, deoarece pentru introducerea unei astfel de reglementări nu este necesară elaborarea unui act normativ. O astfel de prevedere poate fi negociată între partenerii sociali și reglementată în contractul colectiv de muncă aplicabil sau cuprinsă în regulamentul intern al unității”, subliniază Executivul.

Acesta mai amintește că printr-o reglementare similară, respectiv Legea nr. 91/2014, a fost instituită Ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătății copilului, în scopul de a asigura posibilitatea părinților sau reprezentanților legali ai copilului de a verifica anual starea de sănătate a acestuia. Părinții, respectiv reprezentanții legali ai copilului, asigurați în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat au dreptul la liber, însă, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente.

Potrivit principiului general de drept ”Unde se aplică același raționament, se aplică aceeași soluție”, arată Guvernul, un concediu pentru divorț nu ar trebui plătit.

Ministrul Teodorovici vrea amendarea presei în urma știrilor despre declarația senatorului Cîțu, care acuză Guvernul de ”măsluirea” datelor execuției bugetare CITEȘTE ȘI Ministrul Teodorovici vrea amendarea presei în urma știrilor despre declarația senatorului Cîțu, care acuză Guvernul de ”măsluirea” datelor execuției bugetare

Aceleași argumente au fost invocate și de Consiliul Legislativ, care de această dată nu s-a mai rezumat doar la observații de tehnică legislativă, ci a punctat, în plus, că o persoană ar putea astfel beneficia de concediu pentru divorț fie doar pentru că a fost căsătorită pentru o singură zi, fie după un proces de separare de cel puțin 2 ani și indiferent de numărul de divorțuri, în cazul din urmă legea fiind susceptibilă de abuzuri.

Consiliul mai arată că impunerea unui astfel de concediu și în mediul privat, prin lege, poate îngrădi libertatea economică a angajatorului, astfel că soluția optimă rămâne tot negocierea în cadrul contractului colectiv de muncă.  

viewscnt
Afla mai multe despre
concediu
divort
guvern
proiect
lege
contract
munca