”Extincția electorală” îi așteaptă pe pentru conservatorii premierului Sunak la anticipatele convocate de acesta, arată trei sondaje din Marea Britanie

”Extincția electorală” îi așteaptă pe pentru conservatorii premierului Sunak la anticipatele convocate de acesta, arată trei sondaje din Marea Britanie
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2024

Trei sondaje de opinie britanice, publicate sâmbătă seara, au prezentat o imagine sumbră pentru Partidul Conservator al prim-ministrului Rishi Sunak, iar un sondaj a avertizat că partidul se confruntă cu ”extincția electorală” la alegerile din 4 iulie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Sondajele au fost publicate la jumătatea campaniei electorale, după o săptămână în care atât conservatorii, cât și laburiștii și-au expus manifestele și cu puțin timp înainte ca alegătorii să înceapă să primească buletinele de vot prin poștă.

Sunak i-a surprins pe mulți membri ai propriului său partid anunțând alegeri anticipate pe 22 mai, împotriva așteptărilor larg răspândite că va aștepta până mai târziu în cursul anului pentru a acorda mai mult timp pentru revenirea nivelului de trai, după cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani.

CITEȘTE ȘI Viktor Orban: NATO va stabili trei baze militare mari pentru aprovizionarea cu arme a Ucrainei. Dacă vor fi în Polonia, România sau alți vecini, vor deveni ”ținte militare” pentru Rusia

Compania de cercetare de piață Savanta a constatat un sprijin de 46% pentru Partidul Laburist al lui Keir Starmer, în creștere cu 2 puncte față de sondajul anterior, publicat cu cinci zile mai devreme, în timp ce sprijinul pentru conservatori a scăzut cu 4 puncte, la 21%.

Sondajul a fost realizat între 12 iunie și 14 iunie pentru Sunday Telegraph

Avantajul de 25 de puncte al laburiștilor a fost cel mai mare de la conducerea predecesoarei lui Sunak, Liz Truss, ale cărei planuri de reducere a impozitelor i-au determinat pe investitori să renunțe la obligațiunile guvernamentale britanice, mărind ratele dobânzilor și forțând o intervenție a Băncii Angliei.

”Cercetarea noastră sugerează că aceste alegeri ar putea fi nimic mai puțin decât dispariția electorală pentru Partidul Conservator”, a spus Chris Hopkins, director de cercetare politică la Savanta.

Un sondaj separat, realizat de Survation, publicat de Sunday Times, a prezis că conservatorii ar putea ajunge cu doar 72 de locuri în Camera Comunelor, formată din 650 de membri - cel mai mic număr de posturi din istoria lor de aproape 200 de ani - în timp ce laburiștii ar câștiga 456 de locuri.

Sondajul a fost realizat în perioada 31 mai - 13 iunie.

În termeni procentuali, sondajul Survation i-a plasat pe laburiști cu 40% din voturi și pe conservatori cu 24%, în timp ce partidul Reform din Marea Britanie, al fostului militant pentru Brexit Nigel Farage - un contestator de dreapta al conservatorilor - a fost la 12%.

Un al treilea sondaj, realizat de Opinium pentru Sunday's Observer și desfășurat între 12 iunie și 14 iunie, a arătat, de asemenea, laburistii cu 40% din voturi, conservatorii cu 23% și Reform cu 14%, cele două mari partide cedând teren în fața rivalilor mai mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
sunak
alegeri
mareaa britanie