BEC a respins cererea de anulare a alegerilor locale din Costinești după renumărarea voturilor. Candidatul PNL a obținut mandatul de primar la diferență de două voturi

BEC a respins cererea de anulare a alegerilor locale din Costinești după renumărarea voturilor. Candidatul PNL a obținut mandatul de primar la diferență de două voturi
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2024

Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea de anulare a alegerilor locale din comuna Costinești, județul Constanța, unde voturile au fost renumărate de mai multe ori. BEC a arătat că alegerile pot fi anulate dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții, între care aceea ca frauda electorală reclamată să fie de natură a modifica rezultatul. În decizia BEC se arată că mandatul de primar a fost obținut, la o diferență de două voturi, de candidatul PNL, Gheorghe Mechenici.

Biroul Electoral Central a decis să respingă cererea de anulare a alegerilor de la Costinești formulată de PSD, care a reclamat frauda electorală într-o secție din Costinești și una din Schitu.

Urmărește-ne și pe Google News

În hotărârea BEC se arată că s-a reținut că, în urma contestației făcute de candidatul PSD la Primăria Costinești, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 29 Costinești a dispus renumărarea voturilor. Astfel, au fost identificate nereguli privind votul pe listele suplimentare și votul unor persoane care nu aveau reședința în localitate, iar BEC a cerut lămuriri de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ciprian Ciucu: Ce e aia mafie imobiliară? Nu orice magherniță este patrimoniu cultural și istoric CITEȘTE ȘI Ciprian Ciucu: Ce e aia mafie imobiliară? Nu orice magherniță este patrimoniu cultural și istoric

De asemenea, BEC a solicitat puncte de vedere de la Biroul Electoral de Circumscripție nr. 29 Costinești și de la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr.14 Constanța.

Ca urmare, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 29 Costinești a solicitat anularea alegerilor, arătând că la Secția din Schitu s-au prezentat trei cetățeni străini care au votat pe listele suplimentare pentru alegerile locale, ulterior fiind făcute verificări de către polițiști. Ulterior, s-a constatat că două dintre aceste persoane se regăsesc pe listele complementare, a treia fiind un cetățean ucrainean care nu avea dreptul să voteze la niciunul dintre scrutinele din 9 iunie.

BEC arată că, potrivit legii, instituția soluționează sesizările privind frauda electorală, ”putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripție electorală, în cazul în care constată, în baza probelor administrate, că votarea și stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripția electorală respectivă”.

Totodată, afirmă reprezentanții BEC, în cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor într-o circumscripție se poate face doar de către partide, alianțe electorale, alianțe politice sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri ori candidați independenți și doar în termen de 48 de ore de la închiderea votării.

Condițiile trebuie îndeplinite cumulativ, subliniază BEC.

BEC notează, de asemenea, că la Costinești candidatul PNL a obținut mandatul de primar la o diferență de două voturi.

Totodată, BEC arată că în cazul unui cetățean român care a votat pe lista suplimentară erau îndeplinite condițiile, acesta prelungindu-și documentul de reședință, iar cetățeanul ucrainean a votat doar la alegerile europarlamentare, deci nu a influențat rezultatul votului pentru primar.

Ca urmare, BEC ”respinge cererea de anulare a alegerilor în Circumscripția electorală nr. 29 comuna Costinești, județul Constanța, formulată de către Partidul Social Democrat – filiala Constanța”.

Membrii Biroului Electoral Costinești au propus, în unanimitate, anilarea scrutinului din localitate, după ce nu s-a ajuns la o concluzie în privința candidatului pentru funcția de primar care a câștigat, deși voturile au fost numărate de mai multe ori.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri costinesti
anulare
nereguli
bec