Frontiera poloneză a fost blocată. Acord pentru a lăsa să treacă camioanele dinspre Ucraina

Frontiera poloneză a fost blocată. Acord pentru a lăsa să treacă camioanele dinspre Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2023

Kievul și Varșovia vor deschide luni o bandă suplimentară pentru camioanele goale care vin din Ucraina și se îndreaptă spre Polonia, au anunțat duminică autoritățile ucrainene, sperând că această decizie va contribui la deblocarea frontierei, paralizată de o mișcare de protest a șoferilor de camioane polonezi, potrivit AFP, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Blocajul, care a început la începutul lunii noiembrie, a creat cozi interminabile la principalele puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia și reprezintă o problemă economică majoră pentru Kiev, care se bazează în mare măsură pe acest drum pentru exporturile sale.

Pentru a combate stresul, fermierii britanici oferă sesiuni de îmbrățișări cu vacile lor CITEȘTE ȘI Pentru a combate stresul, fermierii britanici oferă sesiuni de îmbrățișări cu vacile lor

Companiile de transport poloneze denunță concurența "neloială" din partea vecinilor lor. Relaxarea regulilor de acces în Uniunea Europeană pentru companiile ucrainene a dus la o scădere a profiturilor acestora, susțin ele.

Începând de luni, la miezul nopții GMT, camioanele goale din Ucraina vor putea călători spre Polonia prin punctul de trecere a frontierei Ugriniv, au anunțat polițiștii de frontieră ucraineni.

Cum susține BOR că sancționează corupția. Sfântul Sinod prezintă care sunt măsurile canonice CITEȘTE ȘI Cum susține BOR că sancționează corupția. Sfântul Sinod prezintă care sunt măsurile canonice

Acesta este "primul punct dintr-o listă de măsuri puse în aplicare pentru deblocarea frontierei", au adăugat ei, fără alte detalii.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că decizia a fost luată cu Polonia "în urma unor negocieri îndelungate".

Varșovia nu a comentat încă anunțul, dar ministrul adjunct de Interne polonez Bartosz Grodecki a declarat sâmbătă că s-a oferit să deschidă această "nouă rută" cu Ucraina.

Cel puțin două runde de discuții între Kiev, Varșovia și camionagii au eșuat.

Tranzacția Adobe - Figma poate afecta inovația în zona de software pentru design. Autoritățile europene se ridică împotrivă CITEȘTE ȘI Tranzacția Adobe - Figma poate afecta inovația în zona de software pentru design. Autoritățile europene se ridică împotrivă

Varșovia a declarat săptămâna aceasta că va efectua "controale consolidate" asupra camioanelor ucrainene pe drumurile care duc la frontieră, pentru a înăbuși protestele transportatorilor.

Oleksandr Kubrakov a subliniat că blocarea frontierei are "consecințe grave pentru economiile celor două țări".

Transportul rutier este deosebit de important pentru Ucraina, deoarece exportul produselor sale pe mare în Marea Neagră a fost îngreunat de invazia rusă lansată în urmă cu doi ani.

La sfârșitul lunii noiembrie, comisarul european pentru transporturi, Adina Valean, a condamnat "lipsa de implicare" a autorităților poloneze în găsirea unei soluții la acest blocaj.

"Deși susțin dreptul oamenilor de a manifesta, întreaga UE, ca să nu mai vorbim de Ucraina, o țară aflată în prezent în război, nu poate fi ținută ostatică de blocarea frontierelor noastre externe", a declarat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
blocaj frontieră polonia ucraina
protest transportatori polonia ucraina
cereale ucraina polonia