Iohannis la COP28, după întâlnirea cu John Kerry: România se alătură unei inițiative globale privind reducerea cu 30% a emisiilor de metan

Iohannis la COP28, după întâlnirea cu John Kerry: România se alătură unei inițiative globale privind reducerea cu 30% a emisiilor de metan
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2023

Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, în marja participării la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), în Dubai, Emiratele Arabe Unite, a anunțat Administrația Prezidențială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Întâlnirea vine în contextul dorinței de a extinde componenta legată de schimbări climatice, mediu și tranziție verde a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. În pregătirea COP28 a existat o cooperare foarte bună între România și Statele Unite pe domenii legate de energia cu emisii reduse de dioxid de carbon sau de managementul eficient al carbonului, precizează instituția.

Cei mai bogați 10 oameni în decembrie 2023 CITEȘTE ȘI Cei mai bogați 10 oameni în decembrie 2023

În contextul COP28, România se alătură și la Global Methane Pledge (Angajamentul Global privind Metanul), o inițiativă susținută de SUA și de Uniunea Europeană. Inițiativa presupune reducerea cu 30% la nivel global până în 2030 a emisiilor de metan″, se mai spune în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Luna trecută, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la un nou regulament al UE pentru reducerea emisiilor de metan din sectorul energetic în Europa și în lanțurile globale de aprovizionare, prin care sunt introduse norme stricte pentru depistarea și remedierea scurgerilor de metan. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declarase anterior că statul român va cere Comisiei Europene modificarea proiectului legislativ, arătând că România va suporta cele mai mari costuri dintre toate statele Uniunii.

FOTO Primul tren electric produs de Alstom în Polonia pentru a fi livrat României a intrat în țară CITEȘTE ȘI FOTO Primul tren electric produs de Alstom în Polonia pentru a fi livrat României a intrat în țară

Acum, în cadrul întrevederii cu John Kerry, Klaus Iohannis a evidențiat importanța extinderii cooperării dintre România și Statele Unite în ceea ce privește energia cu emisii reduse de dioxid de carbon. De asemenea, a reiterat angajamentul țării noastre de a coopera strâns cu Statele Unite în dezvoltarea și implementarea tehnologiei nucleare mai noi, reactoarele modulare mici (SMR-urile).

″Președintele României a remarcat că tot mai mulți actori economici și investiționali doresc să se implice în a contribui la limitarea și gestionarea schimbărilor climatice alături de guverne, ceea ce arată că acțiunea climatică poate fi accelerată și eficientizată. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia de a consolida cooperarea cu Statele Unite în ceea ce privește economia verde și în special fabricarea de tehnologii verzi în România″, se mai spune în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
reducere emisii metan
românia cop28
românia reducere emisiii metan