LIVE TEXT România își alege președintele

Politic   
LIVE TEXT România își alege președintele

sursa foto Inquam Photos / Simion Sebastian Tătaru

Votul în țară pentru alegerile prezidențiale a început duminică, la ora 7.00, aproape 18 milioane de români fiind așteptați în 18.979 de secții de votare pentru a-și alege președintele dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni. 159 de observatori internaționali au fost acreditați pentru acest scrutin, aproape dublu față de alegerile din noiembrie 2024. Și jurnaliștii străini sunt mai numeroși, fiind acreditați 87, față de 32 la alegerile precedente.

12.09 Prezența la vot la alegerile prezidențiale, la secțiile de vot din țară este de 16,75% la ora 12, la cinci ore de la deschiderea urnelor. Prezența la vot luând în calcul și votul din străinătate este 19,54 %. În noiembrie 2024, la aceeași oră, prezența la vot în țară a fost 16,47%.

Urmărește-ne și pe Google News

În țară au votat în total, până la ora 12..00, 3.012.569 de persoane, prezența fiind 16,75%: 1.711.093 în urban și 1.301.476 în mediul rural. În București, prezența este 16,78 %

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

În străinătate, numărul total al votanților a ajuns la 502.955, în toamna anului trecut fiind 302.311.

11.52 Ministerul de Interne anunță că de la deschiderea secțiilor de votare au fost primite cinci sesizări privind presupuse nereguli în procesul de votare.

Un bărbat a fost amendat după ce a reclamat în mod abuziv că la Constanța nu a fost lăsat să voteze cu pașaportul. În Dâmbovița, la Moreni, un bărbat nemulțumit că pe buletinul de vot nu se afla numele candidatului pe care îl susținea el, a ieșit din cabina de vot, a rupt buletinul de vot și l-a aruncat pe masa comisiei electorale a secției de votare, el fiind cercetat pentru distrugere de înscrisuri.

11.45 Eurodeputata Diana Șoșoacă, liderul SOS România, s-a prezentat în secția de vot, duminică, dar i-a criticat pe candidații înscriși la aceste alegeri prezidențiale „ilegale și neconstituționale” și a scris pe buletinul de vot, printre altele, numele lui Corneliu Zelea Codreanu, Nicolae Ceaușescu și Corneliu Vadim Tudor.

Ea a scris cu pixul pe buletinul de vot numele lui Corneliu Zelea Codrea, Corneliu Vadim Tudor, Nicolae Ceaușescu, Mihai Viteazul, Vlad Țepeș, „cel mai tare”, Avram Iancu și Tudor Vladimirescu. A aăugat și SOS România, Diana Iovanovici Șoșoacă, și a plasat ștampila de vot pe toate numele scrise cu pixul.

sursa foto Inquam Photos/ Alex Nicodim

sursa foto Inquam Photos/ Alex Nicodim

11.35 Fostul președinte Klaus Iohannis afirmă că românii trebuie să realizeze că scrutinul pentru alegerea succesorului său trebuie „să se desfășoare foarte bine, foarte clar și fără influențe din afara României”.

„Este bine să ne dăm seama că de data aceasta alegerile trebuie să se desfășoare foarte bine, foarte clar și fără influențe din afara României. Sper să fie o zi bună pentru România”, a declarat Klaus Iohannis după ce a vota, fără a face alte comentarii și refuzând să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

11.31 Candidatul indepedent la alegerile prezidențiale, Daniel Funeriu, a afirmat că a votat pentru Românie în care familiile noastre trăiesc în adevăr, dar și pentru o Romînie în care să putem crede cu toții. 

”Azi votăm al zecelea președinte al României. Am votat pentru o Românie în care familiile noastre trăiesc în adevăr, pentru o Românie în care să putem crede cu toții, pentru o Românie ghidată de busola noastră morală, clar orientată înspre vest “, a transmis Daniel Funeriu după ce a votat.

11.16 Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, până la ora 11:00, în ziua de duminică, 4 mai 2025, s-au prezentat la urne 455.378 de români din diaspora, comparativ cu 260.345 români în noiembrie 2024.

Până la ora 11:00 au votat duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, 2.621.766 de alegători, reprezentând 14,58% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. 

11.05 Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat că votul de duminică este foarte important, că România are nevoie de o schimbare și că nu mai putem continua în formula politică actuală. 

Traian Băsescu a mers la secția de votare împreună cu soția sa, Maria. 

”E un vot foarte important pentru că de acest vot depinde schimbarea. România are nevoie de schimbare, iar ziua de astăzi este esențială. Nu mai putem continua în formula politică actuală”, a declarat Traian Băsescu la ieșirea din secția de votare. 

10.50 Marcel Ciolacu a declarat după ieșirea de la urne că a votat pentru ordine și a spus că o criză politică ar duce la haos și la incapacitate de plată.

LIVE TEXT România își alege președintele

”Nu cred că ne permitem o criză politică. O criză politică în acest moment ar duce la haos, ar duce la incapacitate de plată”, a susținut Ciolacu, fără a da alte detalii.

10.25 Candidatul USR la alegerile prezidențiale Elena Lasconi a declarat că a votat cu gândul și cu credința că nu vor mai face planurile cei din sistem și cu credința că orice femeie care va avea curajul să se apere nu va mai fi catalogată ca isterică.

„Am votat cu gândul și credința că nu ne vor mai face planurile cei din sistem, cu credința că copiii nu se vor mai culca flămânzi, cu credința că orie femeie care va avea curajul să se apere nu va ma fi catalogată ca isterică, cu credința că hoții și corupții vo ajunge la pușcărie”, a spus Lasconi, la ieșirea din secția de votare.

Fostul președinte al USR Cătălin Drulă afirmă că a dat un „vot matematic pentru viitorul european al României”, el lansând un îndemn către alegători să meargă să voteze pentru viitorul pro-european al țării.

10.05 Prezența la vot la alegerile prezidențiale, la secțiile de vot din țară este de 7,78% la trei ore de la deschiderea urnelor. Prezența la vot luând în calcul și votul din străinătate este 10,14%. În noiembrie 2024, la aceeași oră, prezența era 7,2%.

În țară au votat în total, până la ora 10.00, 1.399.571 de persoane, prezența fiind 7,78%: 774.092 în urban și 625.479 în mediul rural. În București, prezența este 7,37%.

În străinătate, numărul total al votanților a ajuns la 425.018, în toamna anului trecut fiind 237.454.

09.40 Candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat că a votat pentru o Românie unită, puternică și demnă și a apreciat prezența mare la vot, care va da legitimitate noului președinte. Antonescu a venit împreună cu soția sa, Adina Vălean, și cu fiica sa, ambele dând declarații. 

”Este o zi foarte importantă. Mă bucur că după primele indicii avem atât în diaspora, cât și pe teritoriul țării, o prezență masivă, poate o prezență record. Acesta este un lucru extraordinar de important pentru legitimitatea acestor alegeri, pentru forța morală a viitorului președinte. Mă  bucură că românii ies la vot, sper să o facă pe tot parcursul zilei. Am votat pentru o României unită, pentru o României puternică, pentru o României demnă”, a spus Antonescu.

LIVE TEXT România își alege președintele

09.34 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că a votat pentru ca România să nu se întoarcă în trecut, cu cel puțin 30, 35 de ani, dar și pentru a evita ”o aterizare forțată”. El a îndemnat cetățenii să meargă la vot.

”Am votat pentru a nu ne întoarce în trecut, pentru a merge înainte și pentru a evita o aterizare forțată care pentru România ar însemna cu cel puțin 30,35 de ani în istorie. Îi rog pe toți cei care astăzi se mai gândesc dacă să meargă sau să nu meargă la vot să meargă la vot fiindcă este, pe de o parte, datoria fiecăruia să voteze, dar este mult mai important să decidem noi fiecare, să nu lăsăm pe alții să decidă în locul nostru”, a declarat Kelemen Hunor, la ieșirea din secția de votare de la Cluj-Napoca, unde a votat.

09.12 Prezența la vot la alegerile prezidențiale, la secțiile de vot din țară este de 4,19% la două ore de la deschiderea urnelor. Prezența la vot luând în calcul și votul din străinătate este 6,47 %. În noiembrie 2024, la aceeași oră, prezența era 4,26%

În țară au votat în total 753.788 de persoane, prezența fiind 4,19%: 412.406 în urban și 341.382 în mediul rural. În București, prezența este 4,04% %

În străinătate, numărul total al votanților a ajuns la 410.266, în toamna anului trecut fiind 227.678.

08.56 Candidatul independent la Președinție Nicușor Dan a declarat duminică, după ce și-a exercitat dreptul de vot, că a votat pentru mulți oameni tăcuți, muncitori, pe care nu i-a reprezentat nimeni până acum.

”Am votat pentru mulți oameni tăcuți, cinstiți, muncitori pe care nu i-a reprezentat nimeni până azi. Am votat pentru speranță, pentru un nou început pentru România, o țară care are oameni capabili și aici, și în diaspora, și în Republica Moldova, capabili să facă din țara asta ceea ce merită. Am votat cu realism pentru că România trăiește un moment dificil și nu ne putem aștepta ca cei care au dus România în groapă să o scoată. Și am votat pentru dreptate și pentru acel candidat care să poată face dreptate pentru România”, a declarat Nicușor Dan.

LIVE TEXT România își alege președintele

08.43 Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, după vot, că vremurile liniștite au apus și că fiecare cetățean care se prezintă la vot poate face istorie pentru România.

”Sunt conștient de importanța acestor alegeri pentru România. De ce sunt importante? E o perioadă complicată, iar vremurile liniștite au apus. Președintele României va da direcțiile imporante ale politicii noaster externe și a celei de apărare. De acestea va depinde siguranța țării noastre și faptul că vom râmâne o țară de încredere”, a spus Bolojan.

08.27 Liderul AUR George Simion, candidatul AUR la prezidențiale a votat duminică alături de Călin Georgescu.

LIVE TEXT România își alege președintele

”Suntem aici cu o singură misiune, revenirea la ordinea constituțională, și la democrație. Nu am niciun alt obiectiv decât locul 1 pentru poporul român în slujba căruia mă aflu. Suntem aici cu poporul și pentru poporul român. Suntem aici cu o singură dorință, să facem dreptate pentru România”, a spus el.

Călin Georgescu a declarat jurnaliștilor, la ieșirea din cabina de vot, că nu este prezent pentru a recunoaște o fraudă precum aceste alegeri, ci pentru a recunoaște puterea democrației și a votului, care ”sperie sistemul”. 

08.20 Primul dintre candidați care a votat a fost Lavinia Șandru, care s-a prezentat la ora 7.00, la secția de votare de la Colegiul ”Dimitrie Cantemir” din București. Candidatul Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)  a afirmat că a ”votat împotriva celor care au furat viitorul copiilor noștri” și că votul său merge ”împotriva abuzurilor care i-au făcut pe părinții și bunicii noștri să trăiască în umilință”.

08.05 Peste 400.000 de persoane au votat la secțiile din afara țării, în cadrul scrutinului pentru alegerea președintelui, până duminică, la ora 08.00. 

Prezența la vot la alegerile prezidențiale, la secțiile de vot din țară este de 1,77 % la o oră de la deschiderea urnelor. Prezența la vot luând în calcul și votul din străinătate este 4,01 %. În noiembrie 2024, la aceeași oră, prezența era 2,52%

În țară au votat în total de persoane 317.700 persoane, prezența fiind 1,77%.

În București, prezența este 1,79%.

11 CANDIDAȚI - 4 independenți. Cinci candidați au fost în cursă și în noiembrie 2024. Două femei candidează pentru Cotroceni

Ordinea pe buletinul de vot este următoarea: 

• Poziția nr. 1 - GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor
• Poziția nr. 2 - GEORGE-CRIN-LAURENȚIU ANTONESCU - Alianța Electorală România Înainte
• Poziția nr. 3 - ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România
• Poziția nr. 4 - CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român
• Poziția nr. 5 - MARCELA-LAVINIA ȘANDRU – Partidul Umanist Social Liberal
• Poziția nr. 6 - VICTOR-VIOREL PONTA – candidat independent
• Poziția nr. 7 - SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie
• Poziția nr. 8 - SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale
• Poziția nr. 9 - JOHN-ION BANU-MUSCEL – candidat independent
• Poziția nr. 10 - PETRU-DANIEL FUNERIU – candidat independent
• Poziția nr. 11 - NICUȘOR-DANIEL DAN – candidat independent
 
NUMĂRUL ALEGĂTORILOR

• Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 17.988.031 de cetățeni;
• Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.350 de persoane;
• Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.314 cetățeni;
• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondență este de 6.085 cetățeni;
• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 cetățeni.

Au fost organizate 18.979 de secții de votare pe teritoriul României și 965 de secții de votare în străinătate, unde sunt cu 15 secții de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare desfășurate în anul 2024.

18.587 de secții de votare, reprezentând 97,94% din totalul celor 18.979 de secții de votare organizate pe teritoriul României, îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă.

PROGRAMUL DE VOT

Votul în țară a început duminică,ora 07:00, și se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot.

Votul în străinătate a început în 1 mai, la ora 22.00, ora Românei, odată cu deschiderea secției de votare din Auckland, Noua Zeelandă.

Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 și 4 mai 2025, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025).

Votarea în străinătate a avut loc în zilele de vineri și sâmbătă, de la ora locală 07:00, și s-a încheiat, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetățenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot). În ziua de duminică, votarea în afara țării începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

CUM ȘI UNDE SE POATE VOTA

Alegătorul din țară își poate exercita dreptul de vot în următoarele condiții:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
  • în cazul în care are domiciliul sau reședința în municipiul București, nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
  • în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința poate vota la orice secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secției de votare respective;
  • în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.

Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secție de votare organizată în afara țării.

Alegătorii își pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;
  • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
președinte
prezidențiale
2025
vot