Monitorul Oficial, obligat să publice gratuit legile și alte acte oficiale în format PDF

Monitorul Oficial, obligat să publice gratuit legile și alte acte oficiale în format PDF
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 sep 2020

Regia Autonomă "Monitorul Oficial" (RAMO) va fi obligată să publice formatul electronic și public al Monitorului Oficial, Partea I și Partea a Il-a, sub formă de document portabil (PDF), accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire și imprimare de către orice utilizatori, conform unui proiect de lege adoptat de Senat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șefeul statului.

DECIZIE Managerii și directorii de spitale nu vor putea fi membri în conducerea unui partid nici măcar la nivel local CITEȘTE ȘI DECIZIE Managerii și directorii de spitale nu vor putea fi membri în conducerea unui partid nici măcar la nivel local

De ce este important: Deși în 2008, Guvernul a reglementat publicarea Monitorului Oficial electronic ca PDF, după doar un an, în 2009, a fost abrogată această prevedere, iar în prezent formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I și Partea a II-a, este disponibil în mod gratuit, permanent, dar doar în varianta pentru citire, neputând fi copiat, salvat și nu se poate căuta în textul actelor publicate.

În Partea I a Monitorului Oficial sunt publicate legi, ordonanțe, hotărâri de Guvern, acte normative ale administrației centrale, decizii ale Parlamentului și președintelui României, în timp ce în Partea a II-a sunt publicate dezbaterile din Parlament.

Astfel, acum, varianta electronică a Monitorului Oficial este disponibilă doar pentru citire, iar accesul utilizatorilor a rămas îngrădit pentru că legile și alte acte sunt publicate în Flash, aplicație care blochează salvarea, imprimarea, sau chiar citirea facilă pe dispozitive mobile sau care nu susțin aplicația web.

LEGE Preșcolarii și elevii din învățământul primar vor primi de anul aceste tichete pentru ”Școală după școală” CITEȘTE ȘI LEGE Preșcolarii și elevii din învățământul primar vor primi de anul aceste tichete pentru ”Școală după școală”

Proiectul de lege adoptat de senatori și inițiat de USR, cu sprijinul PSD, propune însă ca Regia să revină la practica publicării legilor și actelor normative oficiale ale autorităților publice centrale în format PDF.

”Obligăm publicarea Monitorului Oficial în PDF liber, la părțile legislative. De ce ne chinuim să citim o lege când apare în Monitor? Este un standard minim, de bun simț, să avem acces la un simplu PDF având în vedere că noi achităm nota de plată a publicării actelor”, arată unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul USR Claudiu Năsui.

Inițiatorii arată că publicarea Monitorului Oficial într-un format liber și deschis online a fost în mod repetat refuzată cu argumentul că Regia suportă costurile publicării actelor și pentru că ar reduce numarui abonamentelor, afectând astfel veniturile sale.

Toate aceste afirmații ale Guvemului s-au dovedit a fi exagerate sau false, susțin inițiaitorii, care arată, printre altele, că tendința de scădere continua a abonamentelor la Monitorul Oficial este un fenomen previzibil, susținut de peste 10 ani, iar scăderea nu poate fi pusă în seama gratuității.

Mai mult, din 2015 costurile de publicare ale actelor normative au fost rransferate din sarcina Regiei în sarcina emitenților, iar tarifele de publicare au fost majorate în 2017. În aceste condiții, profitul brut al Monitorului Oficial a crescut anual între 2016-2019, de la 18,2 milioane lei în 2016 la 39,3 milioane lei în 2019. 

”Efectul gratuității Monitorului online este neglijabil sau inexistent. Mai mult, efectele drastice, de imposibilitate de acoperire a cheltuielilor, clamate de Guvem în mod inconsistent și fără justificare cu fiecare încercare de modificare, nu s-au materializat”, arată inițiatorii, care amintesc în expunerea proiectului de faptul că guvernările amterioare au suprimat constat încercările de accesibilizare a publicației. 

ULTIMA ORĂ Guvernul Orban, în corzi - Parlamentul respinge ordonanța prin care Guvernul dublează doar în tranșe anuale alocațiile pentru copii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul Orban, în corzi - Parlamentul respinge ordonanța prin care Guvernul dublează doar în tranșe anuale alocațiile pentru copii

”Având în vedere ca RAMO se bucură de aceste privilegii legale, dar și de sume importante de bani din bugetul de stat reprezentând contravaloarea tarifelor de publicare ale actelor normative, este firesc ca cetațenilor să le fie pus la dispoziție Monitorul Oficial înlr-un format electronic complet gratuit, liber și deschis, care să permita operapunile firești oricărui alt fișier PDF”, consideră inițiatorii proiectului.

Formatul electronic gratuit și liber este de document portabil, fară filigran sau inscripții suplimentare formatului tipărit, accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire și imprimare de către orice utilizatori”, prevede textul proiectului de lege adoptat de Senat.

Autorii proiectului amintesc, de asemenea, că inclusiv la nivelul majorității țărilor membre ale Uniunii Europene există asemenea acces gratuit și liber la forma electronică a jurnalului oficial, în țări precum Danemarca, Ungaria, Italia, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Elveția.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
monitorul oficial
pdf
legi
acte
public
proiect
lege