Parlamentul European își dă acordul ca România și Bulgaria să poată accesa sistemul informatic privind vizele din spațiul Schengen

Parlamentul European își dă acordul ca România și Bulgaria să poată accesa sistemul informatic privind vizele din spațiul Schengen
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 oct 2017

Parlamentul European (PE) a votat favorabil, miercuri, propunerea Consiliului UE de a acorda României și Bulgariei acces la sistemul de informații privind vizele Schengen (VIS), decizie în urma căreia cele două țări vor putea consulta și verifica datele din sistem, însă fără a le putea modifica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Propunerea Consiliului a fost adoptată cu 610 voturi pentru, 50 împotrivă și 30 de abțineri, potrivit rezultatului votului din ședința plenară de astăzi.

“Bulgaria și România trebuie să adere la spațiul Schengen cât mai curând posibil. Votul de astăzi legat de accesul la Sistemul de informații privind Vizele este un pas înainte în procesul de întărire a controlului la frontierele externe”, a declarat președintele PE, Antonio Tajani, pe contul oficial de Twitter.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a cerut liderilor UE ca România și Bulgaria să fie primite în spațiul Schengen, argumentând că cele două țări au demonstrat că au capacitatea să apere granițele UE, iar statele europene ar trebui să fie unite în fața amenințărilor.

Nou punct de trecere a frontierei în Bulgaria, deschis în județul Constanța CITEȘTE ȘI Nou punct de trecere a frontierei în Bulgaria, deschis în județul Constanța

Anterior, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a apreciat, în discursul său anual privind starea Uniunii, că România și Bulgaria trebuie primite cât mai rapid în spațiul Schengen.

"E timpul să aducem România și Bulgaria în Schengen", a spus Juncker.

Mai multe state, printre care Germania și Olanda, se opun însă primirii României și Bulgariei în Schengen, citând temeri privind controlul frontierelor și corupția. Decizia politică finală în privința aderării României și Bulgariei la Schengen aparține Consiliului, iar votul trebuie să fie unanim.

Aderarea la spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen, fiind creată o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum și măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală.

Astfel, trecerea frontierei poate fi realizată indiferent de oră și prin orice loc, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în spațiul Schengen trebuie să aibă asupra lor doar un document de identitate valabil. Trecerea frontierelor interne poate fi asemănată cu o călătorie în interiorul țării, ceea ce generează și importante avantaje economice și comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
sistem informatic vize
acces
parlamentul european