Rodrigo Duterte, președintele Filipine, a declarat că nu va candida la funcția de vicepreședinte în alegerile de anul viitor și că mai degrabă se retrage din politică, informează BBC.
Duterte a spus luna trecută că va candida pentru funcția de vicepreședinte în 2022. Constituția țării îi interzice să dețină un al doilea mandat de președinte.
Însă acum a anunțat că se va retrage, pentru că „sentimentul copleșitor al filipinezilor este că nu sunt calificat”, scrie News.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Anunțul vine după ce au apărut speculații că fiica lui va candida la președinție.
Sara Duterte-Carpio, care este în prezent primar al orașului sudic Davao, a transmis mesaje amestecate legat de eventuala sa candidatură. Luna trecută a precizat că nu va intra în cursă, pentru că ea și tatăl ei au căzut de acord că doar unul dintre ei va candida în următoarele alegeri pentru șefia țării. Oricum, ea a condus toate sondajele de opinie realizate anul acesta.
Duterte a făcut anunțul sâmbătă, în Manila, la un centru unde era așteptat să își depună candidatura.
Când Duterte și-a exprimat prima dată intenția de a candida, a fost speculat că își va alege un partener slab din punct de vedere politic și că va conduce țara din poziția a doua.
El a spus public că, din funcția de vicepreședinte, ar fi imun în fața urmăririi de către Curtea Penală Internațională (ICC) pentru că a prezidat peste un „război al drogurilor” în care au murit mii de oameni. Nu este clar dacă ar fi păstrat imunitatea legală.
Dacă Duterte-Carpio va fi aleasă, este foarte probabil să își protejeze tatăl de acuzațiile penale în Filipine și de procurorii ICC.
Rodrigo Duterte a devenit președinte în 2016, promițând să stârpească criminalitatea și să rezolve criza provocată de droguri, dar criticii lui au spus că a încurajat poliția să se implice în execuții extrajudiciare ale suspecților.
În iunie, procurorul de la International Criminal Court a cerut să deschidă o anchetă completă în ceea ce privește omorurile din „războiul drogurilor” din Filipine, susținând că ar fi putut fi comise crime împotriva umanității.
Un raport Amnesty International a concluzionat că, în primele șase luni ale președinției lui Duterte, peste 7.000 de oameni au fost uciși de poliție sau atacatori înarmați necunoscuți.