Președintele sârb promite investiții publice de miliarde de euro

Președintele sârb promite investiții publice de miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 ian 2024

Președintele sârb Aleksandar Vucic a promis sâmbătă miliarde de euro în investiții pentru țara sa până în 2027, la o lună după victoria sa în alegeri, încă contestată de opoziția care a sesizat Curtea Constituțională, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Am lucrat luni de zile pentru a elabora acest plan care conturează ceea ce vom face pentru Serbia în următorii patru ani", a declarat președintele Vucic într-o alocuțiune de aproximativ două ore la televiziunea de stat (RTS), potrivit Agerpres.

Pentru a atinge aceste ambiții, Serbia va trebui să "mențină pacea" și să transmită un mesaj clar că "rămâne pe calea sa europeană", menită să ducă în cele din urmă la aderarea la UE, a mai spus Vucic.

Szijjarto: Ungaria construiește noi conexiuni energetice cu România și Serbia CITEȘTE ȘI Szijjarto: Ungaria construiește noi conexiuni energetice cu România și Serbia

Acest plan, numit "Un salt spre viitor 2027", prevede investiții în infrastructură - în construirea a sute de kilometri de autostrăzi, căi ferate, școli, creșe și spital -, dar și în mine, unde Serbia este, în opinia sa "cel mai în urmă".

Planul, a cărui modalitate de finanțare nu a fost precizată, include, de asemenea, proiecte deja anunțate în trecut, precum autogara din Belgrad sau un nou spital pentru copii.

"PIB-ul, dacă facem tot ce ne-am planificat, va crește în 2027 de la 33 de miliarde de euro în prezent la 92,7 miliarde de euro, iar salariul mediu de la 836 de euro la 1.400 de euro", a spus președintele Serbiei.

"În ceea ce privește litiul, decizia revine viitorului guvern, personal sunt favorabil", a spus acesta, reiterându-și poziția în favoarea exploatării subsolului pentru extragerea acestui mineral folosit la baterii.

O subsidiară a gigantului minier anglo-australian Rio Tinto a depus patru plângeri în noiembrie împotriva guvernului sârb pentru că a suspendat un proiect foarte controversat de exploatare a litiului în ianuarie 2022. Este vorba de exploatarea uneia dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa, situată în vestul Serbiei. Decizia guvernului a survenit după săptămâni de proteste.

Premierul în exercițiu Ana Brnabic a intervenit la rândul său pentru a evidenția "creșterea exponențială a sectorului IT" și pentru a se asigura că Serbia este pregătită să facă față provocării inteligenței artificiale (IA).

Opoziția sârbă contestă rezultatul alegerilor din 17 decembrie câștigate de partidul de guvernământ (SNS, dreapta naționalistă). Ea a făcut apel joi la Curtea Constituțională pentru anularea rezultatului, a declarat un oficial din opoziție pentru AFP. Opoziția invocă fraude și cumpărarea de voturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
investiții
vucic