Raytheon și Lockheed Martin încep fabricarea rachetelor Patriot și HIMARS comandate de România, în baza unor contracte de peste 1,2 miliarde dolari atribuite de Pentagon

Raytheon și Lockheed Martin încep fabricarea rachetelor Patriot și HIMARS comandate de România, în baza unor contracte de peste 1,2 miliarde dolari atribuite de Pentagon
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 mai 2018

Giganții americani ai industriei de apărare Raytheon și Lockheed Martin pot începe fabricarea sistemelor de rachete Patriot și HIMARS comandate de către statul român, după ce Departamentul de Apărare de la Washington le-a atribuit recent contracte în valoare totală de peste 1,2 miliarde dolari în acest sens.

Astfel, Raytheon a primit un contract pe un an în valoare de 396,8 milioane dolari pentru fabricarea unui sistem de rachete Patriot pentru România, lucrările urmând să se desfășoare la mai multe unități de producție ale Raytheon din SUA.

Urmărește-ne și pe Google News

Data estimată de finalizare a acestora este 30 aprilie 2019. Contractul reprezintă o prelungire a unuia încheiat în decembrie 2014, de aproape 2,4 miliarde dolari, de furnizare a 10 sisteme Patriot plus piese de schimb pentru armata Qatarului.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
FOTO Zece persoane rănite la Londra în urma unei explozii la un foc în aer liber organizat cu ocazia unei sărbători evreiești CITEȘTE ȘI FOTO Zece persoane rănite la Londra în urma unei explozii la un foc în aer liber organizat cu ocazia unei sărbători evreiești

Legea de achiziție a sistemelor Patriot a intrat în vigoare anul trecut și prevede cumpărarea a șapte sisteme de rachete sol-aer, dintre care patru destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei pentru Statul Major al Forțelor Terestre, plus echipamentele aferente. Costurile totale sunt de circa 3,9 miliarde dolari plus TVA, adică 4,64 miliarde dolari cu tot cu taxă. Prima plată a fost efectuată în decembrie 2017 și a fost în valoare de aproape 765 milioane dolari.

De asemenea, Pentagonul a atribuit Lockheed Martin un contract de 828,7 milioane dolari pentru fabricarea de sisteme de rachete GMRS (Guided Multiple Launch Rocket Systems) comandate de România, Finlanda și Coreea de Sud, cu termen de finalizare estimat la 31 mai 2020. Lucrările se vor desfășura la facilitățile Lockheed Martin din Grand Prairie Texas.

Comanda din partea autorităților de la București a venit ca urmare a intrării în vigoare, în februarie anul acesta, a unei legi privind achiziționarea de “Capabilității de sprijin de foc indirect”, aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”.

Legea a fost adoptată după ce, în septembrie anul trecut, Congresul SUA a aprobat vânzarea unor sisteme mobile de rachete de artilerie (HIMARS) către România în valoare de până la 1,25 miliarde dolari, principalul contractor fiind Lockheed Martin. Printre capabilitățile comandate de statul român se numără 81 de sisteme multiple de lansare de rachete ghidate (GMLRS) de tip M31A1 și 81 de GMLRS de tip M30A1.

VIDEO&FOTO LG lansează G7 ThinQ, primul flagship pe 2018 al companiei sud-coreene CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO LG lansează G7 ThinQ, primul flagship pe 2018 al companiei sud-coreene

Ministerul Apărării Naționale va fi, în locul Ministerului Economiei, minister de resort privind industria națională de apărare și va exercita, în numele statului român, calitatea de acționar la operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat din domeniu. Senatul a aprobat, miercuri, un proiect legislativ în acest scop, cu prevederi și reglementări specifice pentru achizițiile publice în cazul companiilor din industria de apărare. 

Conform proiectului de lege, inițiat de paramentarii PSD, Direcția Industria de apărare din subordinea Ministerului Economiei va fi transferată și reorganizată ca direcție generală - structură centrală a Ministerului Apărării Naționale. Totodată, Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, cu personalul aferent, va trece în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Proiectul prevede, de asemenea, creșterea de la 5 la 10 ani a perioadei de excludere de la alte proceduri de atribuire a unui contract de achiziție pentru contractantul care nu își îndeplinește angajamentele de compensare. ”Această propunere este necesară întrucât, în forma actuală, neîndeplinirea angajamentelor de compensare nu este proporțională cu gravitatea consecințelor generate de neexecutarea acestora”, arată autorii legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
rachete patriot
rachete himars
pentagonul
raytheon
lockheed martin
industria de aparare
inzestrare armata