Legea de achiziție a rachetelor Patriot de la SUA încălca normele UE privind TVA. Guvernul a modificat-o prin OUG

Legea de achiziție a rachetelor Patriot de la SUA încălca normele UE privind TVA. Guvernul a modificat-o prin OUG
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 mar 2018

Guvernul a eliminat prin ordonanță de urgență prevederile referitoare la taxa pe valoarea adăugată din Legea de achiziție a sistemelor de rachete Patriot de la Guvernul Statelor Unite după ce a constatat că acestea încalcă legislația Uniunii Europene în domeniul TVA și pun România în pericol de infringement.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ordonanța a fost semnată de Guvern în urmă cu puține zile.

Legea 222/2017 pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", în vigoare din 30 noiembrie 2017, deroga de la 4 articole privind TVA din Codul Fiscal.

Legea de achiziție a rachetelor Patriot de la SUA încălca normele UE privind TVA. Guvernul a modificat-o prin OUG

Comitetul Regional de Turism de pe Coasta de Azur vizează o creștere cu 23% a numărul turiștilor români, care anul trecut a fost de 65.000 CITEȘTE ȘI Comitetul Regional de Turism de pe Coasta de Azur vizează o creștere cu 23% a numărul turiștilor români, care anul trecut a fost de 65.000

"Prin derogare de la prevederile art. 282 alin. (1), art. 285, 289 și 290 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Apărării Naționale este abilitat să efectueze plata TVA pe baza contractului de tip LOA (Letter of Offer and Acceptance – n.r.) până la data de 25 a lunii următoare celei în care se efectuează plata externă aferentă fiecărui contract de tip LOA", prevedea legea. Guvernul a abrogat acest alineat din actul normativ prin OUG.

Articolele de la care se deroga reglementează data exigibilității TVA, baza de impozitare și cursul de schimb aferent acesteia, inclusiv cu privire la livrări de bunuri din import. Scopul derogărilor se lega de faptul că, în baza înțelegerilor cu partea americană, MApN achită în avans sistemele de rachete achiziționate, adică înainte de livrarea lor efectivă. 

"(...) s-a constatat imposibilitatea ducerii la îndeplinire a dispozițiilor art. 1 alin. (4) din lege privind plata TVA până la data de 25 a lunii următoare celei în care se efectuează plata externă aferentă fiecărui contract de tip LOA, dat fiind că derogările de la prevederile în domeniul TVA ale Titlului VII al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care transpune prevederi din Directiva 112/2006/CE privind sistemul comun al TVA (Directiva TVA), nu sunt permise. (...) neadoptarea de urgență a prezentei ordonanțe este de natură să conducă la declanșarea procedurii de infringement împotriva României pentru nerespectarea prevederilor directivei", se arată în preambulul OUG care abrogă derogările referitoare la TVA din legea de achiziție a rachetelor Patriot.

Car of The Year 2018: Volvo XC40 a fost aleasă Mașina Anului în Europa CITEȘTE ȘI Car of The Year 2018: Volvo XC40 a fost aleasă Mașina Anului în Europa

Guvernul arată că, prin Ministerul Apărării Naționale, a semnat primul contract de stat de tip LOA cu Guvernul SUA pentru rachetele Patriot în decembrie 2017 și avea obligația de a efectua plata TVA până la data de 25 a lunii următoare.

Executivul mai justifică necesitatea adoptării OUG prin "riscurile generate de imposibilitatea derulării contractului, care ar putea antrena consecințe grave din perspectiva capacității României de a-și îndeplini angajamentele asumate privind realizarea capabilității".

Lockheed Martin și Raytheon sunt cei doi furnizori din cadrul masivului contract de achiziție de sisteme de rachete Patriot de 4,64 miliarde dolari semnat de România și SUA anul trecut și aprobat prin lege de Parlament. Prima plată aferentă acestui contract, în valoare de circa 765 milioane dolari, a fost efectuată de MApN în decembrie 2017. Rachetele vor intra în dotarea Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operațional la jumătatea anului 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
rachete patriot
tva
mapn
sua
raytheon. legislatie tva
directiva tva
codul fiscal
exigibilitate tva
baza impozitare tva
tva importuri
tva la import