România va avea un nou Cod Silvic, cu modificări care vor permite personalului silvic să fie încadrat în fosta grupă I de muncă, dar și garanția accesului liber în orice pădure din țară, la pas sau cu bicicleta, sau împădurirea terenurilor despădurite și abandonate de proprietari și interzicerea tăierilor la ras în toate ariile protejate.
Noua lege prevede legiferarea centurilor verzi la nivel național, o măsură esențială pentru protejarea mediului, arată news.ro.
Recent a fost organizată o dezbatere deschisă pe tema modificărilor Codului Silvic, alături de toți actorii implicați – asociații de profil, patronate, sindicate și organizații din domeniul silviculturii.
Principalele modificări introduse astăzi includ: corectarea unei inechități produse de noua Lege a pensiilor, asigurând că personalul silvic poate fi încadrat în fosta grupă I de muncă; garanția accesului liber în orice pădure din țară, la pas sau cu bicicleta; împădurirea terenurilor despădurite și abandonate de proprietari; interzicerea tăierilor la ras în toate ariile protejate; dreptul de preempțiune și acces la materii prime de calitate la un preț accesibil pentru producătorii de mobilă din România, protejarea arborilor remarcabili, atât în fondul forestier, cât și în afara acestuia; creșterea nivelului de pregătire a pădurarilor.
Este prevăzută și legiferarea centurilor verzi la nivel național, o măsură esențială pentru protejarea mediului, arătând că aceste centuri verzi vor funcționa ca o barieră naturală împotriva poluării și extinderii necontrolate a zonelor urbane, contribuind la un echilibru necesar între dezvoltare și conservarea naturii.
Proiectul de lege privind noul Cod Silvic își va continua acum traseul în Parlament, urmând să fie analizat și de celelalte comisii sesizate pentru dezbaterea pe fond.