Toate instituțiile de forță vor putea obține acces la informațiile istorice de localizare a persoanelor care apelează numărul de urgență 112, pe bază de mandat de securitate națională, potrivit unui proiect de modificare și completare a unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice inițiat de fostul Guvern Cîțu, adoptat deja de Camera Deputaților și aflat în prezent la comisiile Senatului, cameră decizională.
După cum a relatat Profit.ro, proiectul a stârnit deja controverse, stipulând că furnizorii de internet, respectiv de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, și furnizorii de serviciu de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere, precum WhatsApp, Facebook, Skype, Signal, Wire, Telegram, vor fi obligați să permită organelor de aplicare a legii și celor cu atribuții în domeniul securității naționale punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică, respectiv de interceptare a comunicațiilor utilizatorilor acestor servicii.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
În prezent, OUG nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU) prevede la articolul 20, alineatul 3, că "Accesul la datele de localizare primară este permis numai pe perioada deservirii apelului de urgență".
Proiectul guvernamental modifică alineatul 3 al articolului 20, care în varianta votată de Camera Deputaților stipulează acum că "Accesul la informațiile de localizare este permis numai în legătură cu gestionarea unui apel sau a unei comunicații de urgență" și că "Informațiile de localizare se transmit instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, la solicitarea acestora, formulată, pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice, în baza mandatului de securitate națională obținut în condițiile Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României".

Potrivit Legii nr. 51/1991, organele de stat cu atribuții în domeniul securității naționale sunt: Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, precum și Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției, prin structuri interne specializate.
O prevedere în prezent în vigoare și care este păstrată în proiectul adoptat de deputați este aceea potrivit căreia administratorul SNUAU, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) centralizează, stochează și pune la dispoziție "agențiilor specializate de intervenție" datele gestionate în acest sistem, doar în corespondență directă și exclusivă cu atribuțiile legale ale fiecărei agenții.

Agențiile specializate de intervenție sunt definite în OUG nr. 34/2008 drept "structurile autorităților administrației publice care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare (SMURD), poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv SMURD, contra terorismului, precum și alte structuri stabilite prin hotărâre a Guvernului".
Proiectul de modificare și completare a unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice, aflat în prezent la comisiile Senatului, camera decizională, are ca scop primordial declarat transpunerea în legislația națională a Directivei UE 2018/1972 - Codul european al comunicațiilor.