VIDEO Traficul a fost restricționat în Piața Victoriei, unde sunt câteva mii de protestatari. Manifestații în mai multe orașe din țară

VIDEO Traficul a fost restricționat în Piața Victoriei, unde sunt câteva mii de protestatari. Manifestații în mai multe orașe din țară
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 dec 2017

Traficul rutier a fost restricționat, duminică seară, în Piața Victoriei, unde sunt câteva mii de manifestanți. Protestatarilor li s-au alăturat și reprezentanții PNL, USR și ai Platformei România 100 conduse de Dacian Cioloș, care a anunțat astăzi înfințarea unui partid politic. Manifestații antiguvernamentale au loc și în mai multe orașe din țară, între care Iași, Cluj-Napoca și Galați. La protestele de la Iași se află și filosoful Mihai Șora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În jurul orei 19.00, traficul în Piața Victoriei a fost restricționat, informează News.ro. Astfel, a fost închisă circulația pe bulevardul Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piața Victoriei, pe Aviatorilor, de la Charles de Gaulle spre Piața Victoriei și pe strada Paris. Traficul este deviat pe bulevardul Iancu de Hunedoara, prin pasaj.

La acestă oră, în fața Guvernului se află câteva mii de oameni care scandează "Justiție, nu corupție", "PSD, ciuma roșie", "Demisia" sau "Hoții".

În fața Guvernului se află, alături de protestatari, și reprezentanții PNL, USR și ai Platformei România 100, între care foști miniștri ai Cabinetului Cioloș - Vlad Voiculescu sau Raluca Prună.

Ei au venit împreună, după o conferință de presă susținută de Ludovic Orban, Dan Barna și Dacian Cioloș alături de organizațiile civice care protestează în stradă de aproape un an împotriva coaliției aflate la guvernare și, îndeosebi, împotriva modificărilor aduse de PSD și ALDE legilor justiției.

”România este într-un punct critic, suntem în ceasul al 12-lea (…) De un an de zile, în Parlament, are loc un atac sistematic împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor, în Parlament are loc un atac sistematic împotriva independenței instituțiilor din România, în special împotriva independenței puterii judecătorești, împotriva independenței justiției. Treptat, PSD capturează statul român, instituție după instituție, și imediat ce capturează aceste instituții numind conduceri care răspund ordinului de partid, atacă orice cetățean, orice grup social, orice companie care încearcă să se exprime liber, care încearcă să critice actele puterii și care încearcă se manifeste așa cum este normal într-o democrație”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban.

Cu câteva ore înaintea acestei conferințe de presă, fostul premier Dacian Cioloș a anunțat că din Platforma România 100 se va desprinde în curând un partid politic, despre care a spus că va fi capabil să se prezinte la următoarele alegeri, ”indiferent când vor avea ele loc”, și care va colabora cu partidele cu care împărtășește aceleași valori.

Manifestații antiguvernamentaleau loc duminică seară în mai multe orașe.

La Cluj, câteva sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta față de legile justiției și au plecat într-un marș al tăcerii pe străzile orașului.

La Iași, peste 250 de oameni protestează în centrul orașului. Oamenii s-au adunat în Piața Unirii începând cu ora 18.00 și au steaguri tricolore și ale Uniunii Europene, dar și fluiere și vuvuzele. Protestatarii scandează "PSD, ciuma roșie", "Nu la guvernare, hoții la-nchisoare", "Legile voastre, niște dezastre" și "Fiți atenți la buzunare, hoții sunt la guvernare". Ei au pancarte cu mesaje precum "Dragnea, demisia", "Terminăm ce-am început în 89" și "Jos copitele de pe Justiție". 

De asemenea, la manifestație participă și filosoful Mihail Șora, în vârstă de 101 ani, care în urmă cu două săptămâni a luat parte la manifestația de la Alba Iulia.

"Sunt alături de ei pentru că simt ce simt și ei", a spus Șora, care le-a transmis românilor "să nu slăbească protestele până când nu vor avea câștig de cauză". 

La protestele de la Iași este prezent și deputatul USR Cosette Chichirău. În Piața Unirii, locul unde are loc protestul, se desfășoară și târgul de Crăciun organizat de primăria ieșeană. Mai multe echipaje de poliție dar și jandarmi se află în zonă. 

La Galați, sunt aproximativ 100 de protestatari, care s-au strâns, ca de obicei, pe platoul din fața sediului Prefecturii, unde au adus un banner pe care scrie "#Va vedem". Ei scandează "Anticipate", "Demisia", "Vrem justitîție, nu corupție", "Kovesi, nu uita, Galațiul de partea ta".

De asemenea, și românii din diaspora și-au anunțat susținerea pentru cei de la București și din țară, organizând manifestații asemănătoare și în Fribourg, Elveția (Piața Georges-Python), Londra (în fața ambasadei române), Milano (Consulat) și Paris (Place de la Republique).

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o ședință maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reușit să strângă suficienți deputați pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen față de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârșit o eroare din rea-credință sau gravă neglijență.

De asemenea, joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a votat înființarea unei secții de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care va funcționa în cadrul Parchetului General și va avea drept competențe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile de corupție și infracțiunile contra înfăptuirii justiției săvârșite de procurori și judecători.

Printre cele mai importante modificări adoptate la legea 303/2004 se numără interdicția pentru președintele României de a refuza numirea procurorilor și judecătorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiției, asupra procurorilor și statuarea obligativității pentru magistrați de a depune anual declarații pe propria răspundere că nu sunt agenți acoperiți ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declarații revine comisiilor parlamentare de control al SRI și SIE.

Camera Deputaților este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste
justiție
corupție
pnl
usr
cioloș