O studentă de origine română a Universității Harvard, Laura Nicolae, al cărui tată a evadat din lagărul comunist, și-a acuzat recent colegii “liberali” pentru susținerea unei ideologii criminale, comunismul.
Într-un eseu publicat în Harvard Crimson, Laura Nicolae, studentă în vârstă de 20 de ani în matematică aplicată, avertizează că sentimentul larg răspândit în rândul studenților din campus tratează comunismul ca o fiind o ideologie "idealistă sau revoluționară", ignorând faptul că milioane de oameni au murit ca rezultat al punerii în practică a acestei ideologii.
"Aproximativ 100 de milioane de oameni au murit ca urmare a aplicării ideologiei de care părinții mei s-au salvat... Aceștia nu-și mai pot spune propria poveste. De aceea, le suntem datori să recunoaștem că această ideologie (comunismul - n.ed.) nu este un moft, iar moartea lor nu este un banc”, susține studenta de origine română.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Pentru mulți studenți americani, “îmbrățișarea cazuală a comunismului este un mod «cool» și avangardist de a-și exprima resentimentele împotriva lumii în care trăiesc”. În acest sens, Laura Niculae a amintit creșterea numărului de studenți care poartă tricouri cu Ché Guevara sau înființarea de cluburi studențești dedicate studierii marxismului. Potrivit studentei, campusul Universității Harvard este “saturat cu meme-uri și bancuri despre revoluțiile comuniste”.
Potrivit unui sondaj recent efectuat de Fundația de Comemorare a Victimelor Comunismului, 44% din mileniali (tinerii născuți între 1982 și 2000, potrivit Institutului de Statistică american și care au acum vârste cuprinse între 35 și 17 ani) ar prefera să trăiască într-o țară socialistă, în timp ce alți 7% într-una comunistă. Capitalismul a fost preferat doar de 42% dintre respondenți.
Într-un interviu acordat Campus Reform, Nicolae susține că a decis să scrie și să publice respectivul articol deoarece speră să "reamintească oamenilor adevărul istoric: de fiecare dată când comunismul a fost aplicat, rezultatul a fost același: mizerie, foamete și violență". Elevii nu învață acest lucru în școli, a explicat ea, adăugând că "teoria și retorica comunistă au fost separate de consecințele istorice ale comunismului".
"Cultura colegiilor, în general, tratează favorabil ideea potrivit căreia ar trebui să avem în vedere contextul istoric și consecințele discursului nostru politic.Este un mister pentru mine de ce discursul politic despre comunism nu este supus aceluiași tratament. Este aplicat un dublu standard”, crede studenta de origine română.
Laura Nicolae a mai remarcat că, în pofida faptului că mulți studenți pe care i-a întâlnit “dau dovadă de o înțelegere profundă a teoriei comuniste", de cele mai multe ori ei dau dovadă de “naivitate și idealism”. Faptul că comunismul este responsabil pentru uciderea a peste 100 de milioane de oameni, susține Laura Nicolae, "ar trebui să fie un avertisment că această ideologie este greșită”.
"Ca cercetători responsabili, nu ar trebui să ignorăm corelația evidentă a comunismului cu opresiunea, foametea și violența", a continuat ea.
Potrivit Laurei Nicolae, studenții care îmbrățișează comunismul "se joacă cu viețile oamenilor în speranța că în viitor va fi «aplicat bine»”.
"Acest tip de calcul politic este oportunist și, în opinia mea, imoral. Nu putem nici măcar discuta dacă sacrificiul a meritat în condițiile în care ignorăm pur și simplu că sacrificiul a existat”, declarat studenta de origine română, potrivit Campus Reform.
Prezent recent la București, la conferința Making the Right Moves organizată de Profit.ro, fostul mare campion de șah, dizidentul rus, Gary Kasparov, s-a declarat, la rândul său, îngrijorat de noua atitudine din spațiul public occidental, spațiul media și cel universitar, unde se reîncearcă o nouă cosmetizare a comunismului. “Comunismul a eșuat nu pentru că a fost prost aplicat, ci pentru că a fost implementat cu fidelitate”, a afirmat dizidentul rus.