Pragul de impozitare a pensiilor va crește de la 1 septembrie, Guvernul urmând să emită un act normativ în acest sens, a declarat șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
De la 1 septembrie va crește pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei, cât e acum, la 3.000 de lei, arată Adevărul.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Întrebat dacă recalcularea pensiilor ține cont de acest nou prag de 3.000 de lei, Daniel Baciu a răspuns afirmativ. „Păi, ca să putem să luăm în calcul ce spuneți dvs, și e normal și firesc să se întâmple pentru că pensiile în ultima perioadă au avut nenumărate indexări și majorări și e normal să creștem și pragul acesta de impozitare, dar acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern. Când vom avea acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, bineînțeles că e obligatoriu și va trebui, într-adevăr, să ținem cont de el”, a declarat Daniel Baciu la B1Tv.
Întrebat dacă asta înseamnă practic o nouă recalculare a pensiilor, Baciu a precizat: „Nu, nu, e vorba de impozit. Practic se ridică impozitul. Calculatorul știe din formula de calcul, în loc de 2.000 se ridică la 3.000 și calculează impozitul la toate care trec de 3.000, și nu la care trec peste 2.000”.
La finalul lunii mai, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, afirma că pentru ministerul său este prioritară recalcularea pensiilor după noua formulă, iar în ceea ce privește modificarea pragului de 2.000 de lei de la care se impozitează pensiile a menționat că această problemă ține și de Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Din această lună, șoferii sunt anunțați prin SMS de expirarea permisului auto"În momentul acesta prioritatea noastră este să facem recalcularea după noua formulă în care se ține cont de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate și de perioadele de contributivitate neasimilate. Dar în ceea ce privește impozitarea pensiilor, această soluție ține nu doar de Ministerul Muncii, ține și de Ministerul Finanțelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creșterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării", a afirmat ministrul Simona Bucura-Oprescu, fiind întrebată de jurnaliști despre modificarea pragului de 2.000 de lei pentru impozitarea pensiilor.
În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.