DECIZIE Părinții vor fi plătiți de la buget să stea acasă cu copiii până la încheierea anului școlar

DECIZIE Părinții vor fi plătiți de la buget să stea acasă cu copiii până la încheierea anului școlar
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 mai 2020

Un părinte va avea dreptul anul acesta la zile libere, plătite de la buget, pentru supravgeherea copilului, nu doar pe perioada stării de urgență, ci până la încheierea anului școlar, prevede un proiect de lege adoptat prin vot final în Camera Deputaților. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

După votul din Parlament, acordat în unanimitate, pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

De ce este important: Legislația actuală, modificată prin mai multe ordonanțe de urgență, prevede că, pe perioada stării de urgență, unul dintre părinţi are drept la acordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanţelor şcolare, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ şi a unităţilor de educaţie antepreşcolară.

Mai este important: Recent, președintele Iohannis a anunțat că școlile nu vor mai fi redeschise după 15 mai, data limită a stării de urgență, ci doar în septembrie, "pentru majoritatea studenților, elevilor și preșcolarilor", urmând să continue doar cursuri online. Totodată, starea de urgență nu va prelungită după 15 mai.

Debitorii mai au 1 săptămână să aplice pentru suspendarea ratelor la bănci. Cererile de amânare în baza OUG 37 trebuie însă depuse peste oferta băncilor CITEȘTE ȘI Debitorii mai au 1 săptămână să aplice pentru suspendarea ratelor la bănci. Cererile de amânare în baza OUG 37 trebuie însă depuse peste oferta băncilor

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, care clarifică condițiile de acordare a zilelor libere pentru părinți, a fost amendată însă de comisia de specialitate din Camera Deputaților, după cum a anunțat anterior Profit.ro, pentru a permite părinților să-și supravegheze copii acasă și după încetarea stării de urgență, până la încheierea anului școlar.

Astfel, ”prin excepție, în anul 2020”, prevederile privind zilele libere ”se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”, stabilește forma finală a ordonanței, adoptată de Parlament.

Președintele comisiei de muncă, deputatul social-democrat Adrian Solomon, a ținut să precizeze că ”anul școlar” nu include, în acest caz, și examene precum cele de bacalaureat, capacitate sau admitere la facultate, ținând cont că legea se aplică în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani. Prin urmare, interpretările că anul școlar s-ar încheia în august nu pot fi susținute, a arătat președintele comisiei. 

Din nou gând rău pentru cormorani CITEȘTE ȘI Din nou gând rău pentru cormorani

De altfel, aceeași prevedere a fost introdusă, tot miercuri, de deputații din comisia de muncă și în Ordonanța de urgență nr. 41/2020, care reglementează aplicarea plății și în cazul închiderii unităţilor de educaţie antepreşcolară.

Formularea din amendament este și mai exactă, stabilind că ”prin excepție, în anul 2020”, prevederile privind acordarea zilelor libere părinților se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, ”până la finalizarea cursurilor şcolare aferente semestrului II”.

Proiectul de adoptare a acestei ordonanțe urmează să primească în perioada următoare votul final al Camerei Deputaților.

Parlamentul, Președinția și autoritățile judecătorești - obligate prin lege la utllizarea înscrisurilor și semnăturii electronice CITEȘTE ȘI Parlamentul, Președinția și autoritățile judecătorești - obligate prin lege la utllizarea înscrisurilor și semnăturii electronice

Părinții pot beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţi, precum epidemia de Coronavirus. Plata zilelor libere va fi asigurată dintr-un fond alimentat din contribuția asiguratorie pentru muncă suportată de angajator, potrivit proiectului de lege intrat în vigoare încă din luna martie.

PROCEDURA PRIVIND ACORDAREA ȘI DECONTAREA ZILELOR LIBERE POATE FI CONSULTATĂ AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
zi
zile
libere
libera
parinti
supreveghere
copii
elevi
scoli
inchise
meteo
fenomene
proiect
lege