Comisia Europeană a revizuit puternic în scădere estimările privind evoluția economiei României în 2020, citând impactul crizei provocate de pandemia de coronavirus, care va afecta semnificativ și deficitul bugetar, preconizat să se adâncească la peste 9% din PIB.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI Peste 2.000 de companii s-au unit pentru repornirea economiei. Cum poți dona și tu 20% din impozitul pe profit platformei „Donează pentru linia întâi”Guvernul României estimează o contracție economică de doar 1,9% în 2020, mult sub estimările Comisiei și cele ale Fondului Monetar Internațional (FMI), care vede o scădere de 5% pentru economia locală.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Produsul intern brut real este estimat să scadă abrupt în 2020, după mai mulți ani de creștere puternică. Consumul privat, principalul motor al creșterii din ultimii ani, este așteptat să fie grav afectat de măsurile de izolare. Incertitudinea va afecta deciziile de investiții, în timp ce exporturile nete vor contribui pozitiv la creșterea economică. Șomajul urmează să crească, în timp ce inflația este prevăzută să decelereze, datorită ieftinirii petrolului. Se preconizează că deficitul bugetar se va adânci semnificativ, în condițiile în care măsurile fiscale necesare pentru combaterea crizei COVID-19 cresc derapajele fiscale anterioare”, arată Comisia în prognoza de primăvară, analizată de Profit.ro.
Astfel, economia României este estimată să scadă cu 6% în acest an, față de o creștere de 3,8% preconizată în februarie, înainte ca pandemia să își producă primele efecte asupra economiei. Deficitul bugetar ar urma să se adâncească la 9,25% din PIB, față de un deficit de 4,3% în 2019.
CITEȘTE ȘI FOTO Ce este stilul business casual și cum îl obținem“Tendința de expansiune preexistentă (la nivelul deficitului – n.r.), generată, în mare parte, de creșterile de pensii, va fi întărită de impactul crizei provocate de Covid-19. Cheltuielile cu pensiile pentru limită de vârstă urmează să crească considerabil, pe fondul efectelor majorării de 15% aplicate în septembrie 2019 și al creșterii suplimentare de 40%, prevăzută pentru septembrie 2020”, potrivit Comisiei.
Deficitul este estimat să se adâncească în continuare în 2021, până la 11,5% din PIB, presupunând că nu vor fi modificări ale politicilor curente, notează Comisia. Pe lângă majorările suplimentare de pensii, la creșterea deficitului va contribui și dublarea cheltuielilor cu alocațiile pentru copii, se arată în raport.
Șomajul este preconizat să crească la 6,5% în acest an, de la o rată minimă record de 3,9% în 2019, în timp ce inflația va încetini la 2,5%, în principal pe fondul scăderii prețurilor petrolului.
Executivul de la Bruxelles notează că măsurile anunțate de Guvern pentru combaterea efectelor pandemiei vor duce la creșterea cheltuielilor publice cu 1,3 pp din PIB în 2020, din care 0,4 pp reprezintă cheltuieli finanțate prin transferuri UE.
Economia României ar urma să își revină în 2021, când va avansa cu circa 4,3%, potrivit proiecțiilor Comisiei.