DOCUMENT Existența țânțarilor vectori pentru transmiterea virusului Zika a fost demonstrată în București, Primăria angajează fără licitație o firmă pentru dezinsecție

DOCUMENT Existența țânțarilor vectori pentru transmiterea virusului Zika a fost demonstrată în București, Primăria angajează fără licitație o firmă pentru dezinsecție
scris 3 mar 2016

Primăria Capitalei a fost atenționată să își revizuiască planul de combatere inclusiv a țânțarilor vectori pentru transmiterea virusului Zika, existența acestora "fiind demonstrată și documentată și în municipiul București" de către specialiștii Institutului Cantacuzino, relevă un document semnat de conducerea Ministerului Sănătății în urmă cu 10 zile. Invocând acest pericol, Primăria va atribui un contract de dezinsecție fără licitație, motivând că ultimul contract, încheiat încă din 1996 cu o firmă, al cărui tarif ridicat a fost criticat public, a expirat în decembrie, iar delegarea gestiunii acestui serviciu impune 8 etape, dintre care în 6 ani a fost parcursă una singură.

"A fost atenționată Primăria Generală a Capitalei să-și revizuiască planul anual de combatere a țânțarilor în municipiul București, astfel încât să fie asigurată folosirea substanțelor active (larvicide și insecticide) și pentru combaterea țânțarilor din specia Aedes albopictus (vectori pentru transmiterea virusului Zika) a căror existență a fost demonstrată și documentată și în Municipiul București de către specialiștii din Institutul Cantacuzino. S-a recomandat intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a țânțarilor (parcuri, lacuri etc, inclusiv depozitele de anvelope), cât și în jurul celor două mari spitale de boli infecțioase din București (Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și Spitalul Clinic Dr. Victor Babeș) în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import, pentru a preveni răspândirea virusului în populația de țânțari autohtoni", se arată în documentul oficial redactat în urmă cu 10 zile și prezentat acum de Profit.ro.

DOCUMENT Existența țânțarilor vectori pentru transmiterea virusului Zika a fost demonstrată în București, Primăria angajează fără licitație o firmă pentru dezinsecție

În document nu sunt prezentate alte detalii legate de "existența demonstrată și în București" a țânțarilor din specia care transmite virusul Zika, precum momentul exact în care a fost descoperit acest fapt sau eventuale alte orașe cu o astfel de problemă, alături de Capitală.

Contactat de Profit.ro pentru a prezenta detalii în acest sens, ministrul Sănătății nu a răspuns până la ora publicării acestei știri.

Invocând exact faptul că în București este necesar un program unitar de igienizare pentru tratarea vectorilor care amenință grav sănătatea populației, riscând astfel izbucnirea unor epidemii, inclusiv pericolul de infestare cu virusul Zika, Primăria va atribui în regim de urgență, deci fără o licitație care presupune proceduri mai lungi, un contract de dezinsecție, deratizare și dezinfecție. Acordul pentru atribuirea acestui contract a fost semnat la începutul acestei săptămâni de Consiliul General al Municipiului București.

După trei ani de liniște, aeroporturile reîncep vânătoarea de ciori CITEȘTE ȘI După trei ani de liniște, aeroporturile reîncep vânătoarea de ciori

Argumentul primăriei este că precedentul contract, încheiat în 1996 cu firma 3D Romania, a expirat în decembrie, iar pentru delegarea gestiunii acestui serviciu trebuie parcurse 8 etape (precum adoptarea unei strategii și a unui program de dezinsecție, elaborarea unui studiu de oportunitate pentru fundamentarea deciziei, aprobarea prin hotărâre a modalității de gestiune, redactarea caietului de sarcini), dintre care până în prezent a fost îndeplinită doar prima, și anume aprobarea strategiei în februarie 2015. Procedura s-a blocat la etapa a doua, cea de elaborare a studiului de oportunitate, municipalitatea constatând în 2014 că firma de consultanță pe care o angajase în urmă cu 3 ani, în 2011, nu a reușit să colecteze informații de la primăriile de sector. Contractul cu acest consultant a fost reziliat, iar un nou consultant a fost angajat abia în mai 2015, astfel că termenul estimat acum pentru îndeplinirea tuturor procedurilor este de cel puțin un an și jumătate.

Presa a relatat în numeroase rânduri, citând și un raport al Curții de Conturi, că primăria București plătește 2,5 milioane de euro anual pentru deratizare, în condițiile în care Budapesta, cu o suprafață de două ori mai mare, pltătește de aproape patru ori mai puțin.

Virusul Zika, transmis de țânțari, se răspândește cu rapiditate în cele două Americi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care, luna trecută, a declarat epidemia de Zika o urgență medicală mondială, conform news.ro.

Decizia a fost luată, în mare parte, în urma dovezilor că virusul poate provoca microcefalie – o boală severă ce face ca nou-născuții să aibă craniul prea mic și creierul slab dezvoltat.

Deocamdată, legătura dintre Zika și microcefalie nu a fost dovedită fără urmă de îndoială, dar experții spun că dovezile sunt din ce în ce mai clare.

Săptămâna trecută, OMS a avertizat că epidemia s-ar putea extinde în următoarea perioadă.

Oamenii de știință francezi susțin că au dovedit că virusul Zika poate provoca o formă rară de paralizie, ce poate fi mortală, numită Sindromul Guillain-Barre și au avertizat că țările unde există epidemii de Zika s-ar putea confrunta cu o creștere a numărului de pacienți care suferă de această boală neurologică gravă, relatează Reuters.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
zika
tantari
document
primarie
contract