DOCUMENT Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor sub 12 ani. Planul pentru 2023

DOCUMENT Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor sub 12 ani. Planul pentru 2023
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 nov 2021

Guvernul român vrea să înceapă vaccinarea anti-COVID a copiilor sub 12 ani și își propune pentru anul 2022 un obiect de acoperire vaccinală de 20% la această categorie de vârstă, de 5-11 ani, ceea ce înseamnă peste 275.000 de persoane vaccinate dintr-un total de 1,37 milioane, potrivit unui document guvernamental, în care este menționat și "gradul crescut de reticență" al părinților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"(...) obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta < 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic", se spune în document, elaborat de Ministerul Sănătății.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Se vrea, astfel, modificarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, adoptată prin HG în noiembrie anul trecut.

"La finalul zilei 01/11/2021, România avea o rată de vaccinare cu cel puțin o doză de aproape 42% a populației eligibile de peste 12 ani și o rată de acoperire din populația generală rezidentă de aproximativ 36,8%, sub ținta stabilită în Strategie. Ținând cont de situația curentă, pentru anul 2022, Comitetul Național de Vaccinologie (CNV) a recomandat un obiectiv de acoperire vaccinală de 70% din populația eligibilă peste 12 ani cu ponderare pe categoriile de vârstă și obiectiv de acoperire vaccinală precaut de 20% din populația de 5-11 ani", se mai afirmă în document.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Pentru 2023, se are în vedere un obiectiv de acoperire vaccinală de 90% din populația generală eligibilă cu vârsta mai mare sau egală cu 12 ani, de asemenea ponderată pe categorii de vârstă.

Pentru atingerea acestor obiective, se estimează că, pentru 2022 și 2023 cumulat, ar fi necesare în mod suplimentar circa 40 de milioane de doze de vaccine, inclusiv pentru situația în care s-ar extinde obligativitatea utilizării certificatului verde pentru o categorie mai largă de populație decât în momentul de față.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

"Estimarea necesarului de vaccin pentru anii 2022 și 2023 depinde de un număr mare de factori ce nu pot fi luați în calcul în momentul de față. Dacă va fi o rată mica de acceptare în rândul populației, pe fondul absenței unei comunicări adaptate și unor măsuri de încurajare din partea statului, numărul de doze utilizate s-ar putea reduce. În situația în care se impune revaccinarea cu un vaccine adaptat pentru o variantă nouă, numărul de doze necesare ar crește semnificativ", se mai spune în document.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat la începutul lunii că vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi recomandată celor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, iar pentru ceilalți vaccinul va fi recomandat în funcție de rapoartele de risc-beneficiu, pentru a se vedea care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecție și asupra transmiterii.

EXCLUSIV Deficitul bugetar la octombrie, așteptat ușor peste 4%. Finanțele ar vrea să țină deficitul pentru tot anul sub 6,5% din PIB. Ce este pregătit pentru rectificare și primari - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar la octombrie, așteptat ușor peste 4%. Finanțele ar vrea să țină deficitul pentru tot anul sub 6,5% din PIB. Ce este pregătit pentru rectificare și primari - surse

El a făcut această declarație după ce Agenția americană pentru alimente și medicamente a autorizat vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5-11 ani, precizând că, probabil, până la jumătatea lunii decembrie acest vaccin va fi recomandat și de Agenția Europeană a Medicamentului.

"Compania BioNTech/Pfizer a depus la Agenția Europeană a Medicamentului datele studiilor clinice efectuate și ne așteptăm ca la jumătatea lunii decembrie, dar e posibil ca acest termen să fie devansat, Agenția Europeană a Medicamentului să facă recomandarea de autorizare pentru grupa de vârstă 5-11 ani pentru vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer. Vreau doar să menționez că flacoanele de vaccin sunt diferite, prevăd zece doze pe flacon, iar dozajul pe doză este o treime din doza care se folosește în momentul de față, adică 10 micrograme. Noi am avut deja o primă întâlnire pe modalitatea de organizare a campaniei de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă, foarte probabil că vom rămâne pe aceeași infrastructură logistică, în sensul în care în centrele de vaccinare existente, vom organiza un cabinet dedicat pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani. Alături de această posibilitate de vaccinare, evident că va exista posibilitatea de vaccinare la medicul de familie și suplimentar avem în vedere organizarea de cabinete de vaccinare în spitalele de pediatrie, tocmai pentru a crea o accesibilitate mai crescută pentru această grupă de vârstă. În mod deosebit vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi ferm recomandată celor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice și aici vorbim de obezitate, diabet, afecțiunile cronice renale, afecțiunile neurologice, Sindromul Down, care știm că, din păcate, crește riscul de zece ori de deces în cazul maladiei COVID-19, dar și alte afecțiuni neoplazice, cum ar fi bolile onco-hematologice, leucemiile, limfoanele șamd, copiii care sunt în evidență cu tratamente care scad răspunsul imun. Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul de la compania BioNTech Pfizer în funcție de rapoartele de risc-beneficiu și aici vom vedea toate aceste date pentru că Centrul European de Control al Bolilor va face acest raport, va face această evaluare de risc-beneficiu tocmai pentru a vedea cât se poate de clar care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecție și asupra transmiterii, pentru că acest lucru ne interesează foarte mult", a spus Valeriu Gheorghiță.

DOCUMENT Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor sub 12 ani. Planul pentru 2023

DOCUMENT Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor sub 12 ani. Planul pentru 2023
DOCUMENT Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor sub 12 ani. Planul pentru 2023
DOCUMENT Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor sub 12 ani. Planul pentru 2023
DOCUMENT Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor sub 12 ani. Planul pentru 2023
DOCUMENT Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor sub 12 ani. Planul pentru 2023
DOCUMENT Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor sub 12 ani. Planul pentru 2023
viewscnt
Afla mai multe despre
vaccinare copii
autorizare vaccin copii 5-11 ani
vaccinare copii sub 12 ani
obiective vaccinare romania
certificat verde vaccinare covid