DOCUMENT Pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”: Credit de maximum 75.000 lei garantat 80% de stat, rate bancare amânate. Programul național Student Invest. Kurzarbeit, vouchere de 50 euro, salariu minim majorat, tichete masă mai mari

DOCUMENT Pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”: Credit de maximum 75.000 lei garantat 80% de stat, rate bancare amânate. Programul național Student Invest. Kurzarbeit, vouchere de 50 euro, salariu minim majorat, tichete masă mai mari
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2022

UPDATE ora 20 Liderii Coaliției au ieșit împreună pentru a prezenta pachetul de măsuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Pachetul de măsuri pentru populație intitulat ”Sprijin pentru România” cuprinde, printre altele, Programul ”Family start” - garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporție de 80% de către stat și Programul național ”Student Invest” - garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporție de 80% de către stat. 

Amânarea ratelor bancare este evocată doar verbal, ca fiind în analiză, nefiind însă inclusă explicit în document și fiind luată în calcul amânarea acestei măsuri pentru lunile următoare - VEZI AICI DOCUMENTUL INTEGRAL PREGĂTIT PENTRU RATELE BANCARE

UPDATE ora 20.10 Premierul Nicolae Ciucă a confirmat oficial că decizia de amânare a ratelor bancare a fost lăsată pentru altă dată, pentru o continuare a analizei privind beneficiile pentru populație și firme.

"Discutăm încă cu băncile pentru a vedea o împărțire a costurilor, deoarece nu este o amânare a costurilor. Căutăm soluții mai bune", a spus și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Profit.ro a relatat anterior că dorința Guvernului de a amâna din nou ratele bancare se lovește de probleme serioase și că, de fapt, acordul și consensul anunțate de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu băncile în realitate nici nu există- VEZI AICI

„Trebuie să creștem capacitatea de producție și de procesare a produselor agricole. Putem deveni rezervorul de alimente al Europei, putem deveni principalul port la Marea Neagră. Putem deveni un lider regional în reconstrucția Ucrainei”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI VĂZUT MAI JOS

DOCUMENT Pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”: Credit de maximum 75.000 lei garantat 80% de stat, rate bancare amânate. Programul național Student Invest. Kurzarbeit, vouchere de 50 euro, salariu minim majorat, tichete masă mai mari

MĂSURI ECONOMICE

  • Ajustarea contractelor în derulare care vizează investițiile publice. Se suplimentează sumele aferente contractelor de investiții în derulare având în vedere creșterile de prețuri la materialele de construcții. Sursa de finanțare: bugetul de stat, prin bugetul MLPDA.
  • Reluarea schemei de ajutor de stat pe HG 807/2014. Începând cu luna mai, se începe sesiunea pe schema de ajutor de stat stabilită prin HG 807/2014, cu o anvelopă estimată de 1 miliard de lei. Sursa de finanțare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor.
  • Program de sprijin pentru transportatori și distribuitori. Schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum și transport de persoane ocazional sau regulat, dar și pentru companiile implicate în activitățile de distribuție (doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României) (circa 4.000 de benficiari). Sursa de finanțare: buget de stat, prin Ministerul Transporturilor.
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme
  • Acordarea unor granturi  de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanț de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Măsura este similară Măsurii 2 aplicată în 2020-2021 și poate fi finanțată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro. Sursa de finanțare: Fonduri Europene, prin POCU.
  • Aplicarea măsurilor Șomaj tehnic și Kurzarbeit până la 31.12.2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsură la Ministerul Muncii). Sursa de finanțare: instrumentul SURE
  • OUG pentru ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale care vizează investiții publice

AGRICULTURA

  • Sprijin pentru procesarea producției agricole. Suma estimată: 200 de milioane de euro. Sursa de finanțare: buget de stat prin bugetul MADR
  • Capitalizarea Casei de Comerț UNIREA pentru asigurarea necesarului de produse agroalimentare de bază. Suma estimată: 100 milioane de euro. Sursa de finanțare: buget de stat, prin bugetul MADR.
PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate

MĂSURI SOCIALE

  • Susținerea nivelului de trai pentru românii cu venituri mici. Acordarea de vouchere de 50 de euro la fiecare 2 luni (până la sfârșitul anului) pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, pentru gospodăriile cu ambii părinți și cel puțin 2 copii dependenți și gospodării monoparentale cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei (151.000 de gospodării), persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 de persoane), persoane  cu dizabilități (864.533 persoane) și pensionarii cu un venit mai mic de 1500 de lei (3.498.875). Total beneficiari 4.682.408 x 50 de euro x 4 = 936.481.600 milioane de euro până la sfârșitul anului, adică 0,35% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finanțare: Fonduri europene prin POAD (flexibilizare)
  • Susținerea elevilor care provin din familii cu venituri mici. Acordarea de vouchere de 30 de euro lunar pentru 7 luni (aprilie- iunie și septembrie- decembrie 2022) pentru alimente, rechizite și haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impact 30 de euro x 156.000 x 7 luni= 32.760.000 euro adică 0.012% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finanțare: fonduri europene, prin Ministerul Educației (flexibilizare)
  • Susținerea salariaților cu venituri reduse. Creșterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei, scutiți de taxe - de la 1 iunie.
  • Dublarea normei de hrană pentru pacienții din spitale de la 11 lei la 22 de lei/ zi. Estimare beneficiari > 3 milioane beneficiari. Sursa de finanțare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.
  • Creșterea valorii tichetelor de masă la 30 de lei de la 1 iunie.
  • Stabilirea salariului minim în agricultură și industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcții.  
  • Amânarea ratelor la credite persoane fizice și juridice pe o perioadă de 12 luni. Circa 15 miliarde de lei reprezentând rate de capital și dobânzi vor fi amânate, estimarea numărului de beneficiari ridicându-se la 50.000 de persoane fizice și juridice. Fără impact bugetar.

TINERET

In ceea ce privește domeniul tineretului, Guvernul are în vedere  proiecte dedicate Anului 2022- Anul Tineretului în România.  

1.      Programul Family start

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporție de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului pentru acordarea de finanțări pentru acoperirea unor cheltuieli eligibile in program (de exemplu: plata cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, after school, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe). Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și până la 45 de ani neîmpliniți care isi intemeiaza o familie si care au venituri nete de pana la maxim 7500 RON pe familie/luna. Număr maxim este de 10.000 beneficiari.

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor

2. Programul național Student Invest

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporție de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului.

Valoarea maximă a finanțării este de 50.000 lei, cheltuieli eligibile în cadrul programului fiind credite pentru  taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti, etc. Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și până la 31 de ani neîmpliniți care sunt cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale. Număr maxim este 10.000 beneficiari.

DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI VĂZUT AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
sprijin pentru românia
family start