Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic ministerului toate operațiunile cu antibiotice. Avertisment anterior - Consumul de antibiotice a scăpat de sub control: „Românul crede că antibioticul vindecă orice!”

Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic ministerului toate operațiunile cu antibiotice. Avertisment anterior - Consumul de antibiotice a scăpat de sub control: „Românul crede că antibioticul vindecă orice!”
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2023

Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic Ministerului Sănătății toate operațiunile cu antibiotice. Măsura vine în contextul în care România este pe locul doi în UE la consumul de antibiotice, iar peste 37.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE, ca urmare directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. „La nivel național, situația este îngrijorătoare și necesită măsuri urgente”, se arată în referatul care argumentează necesitatea adoptării ordinului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat rezistența la antimicrobiene (RAM) drept una din principalele 10 amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial cu care se confruntă umanitatea. În iulie 2022, Comisia Europeană (Comisia), împreună cu statele membre, a identificat RAM drept una dintre primele trei amenințări prioritare la adresa sănătății. Se estimează că peste 37.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE, ca urmare directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. Impactul RAM asupra sănătății este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei și HIV/SIDA combinate”, se arată în referat, citat de G4Media.

ULTIMA ORĂ Percheziții DNA la Direcția Antifraudă București din cadrul ANAF. Agenți ai Fiscului, suspectați că au luat mită CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Percheziții DNA la Direcția Antifraudă București din cadrul ANAF. Agenți ai Fiscului, suspectați că au luat mită

În document se subliniază că, din cauza consumului mare de antibiotice, în România se înregistrează și un nivel ridicat al rezistenței la antibiotice.

„La nivel național, situația este îngrijoratoare și necesită măsuri urgente. Astfel, datele ECDC indică un nivel crescut al acestei rezistențe în contextul în care România se află pe locul doi în UE la consumul de antibiotice de uz sistemic.

Atenție, șoferi - Punctul de amendă, pregătit să crească. Cât de mari vor fi amenzile CITEȘTE ȘI Atenție, șoferi - Punctul de amendă, pregătit să crească. Cât de mari vor fi amenzile

În aceste condiții, pentru îmbunătățirea cunoașterii fenomenului RAM din România, este necesară adoptarea unor măsuri legislative care să permită monitorizarea utilizării antibioticelor și ulterior să determine luarea unor măsuri care să genereze o reducere a utilizării excesive a antibioticelor dar și o mai bună folosire a acestora, în raport cu măsurile și acțiunile existente la nivelul UE”, se precizează în document.

Principalele prevederi ale ordinului:

Medicamentele din categoria antibiotice prescrise de către medici vor fi eliberate pacienților de către farmaciști exclusiv în baza prescripției medicale, care va cuprinde minimum următoarele date:

    Seria și numărul prescripției medicale, unice, generate la nivelul fiecărui prescriptor;
    Unitatea sanitară identificată prin: denumire, adresă și număr de telefon;
    Datele pacientului căruia îi sunt prescrise medicamentele, respectiv:
        Pentru cetățenii români și străini cu domiciliul sau rezidența în Romania: CNP sau CID (codul de idenitificare al asigurațului), nume, prenume, vârsta;
        Pentru cetățenii străini care nu au carte de rezidența, codul țării, număr pașaport sau număr Card EU(CE), nume, prenume, vârsta;
    Cod Diagnostic, utilizat în cadrul Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de sănătate din România;
    Medicament prescris, caracterizat prin: denumire comercială, denumire comună internațională, concentrație, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unități terapeutice), durata tratamentului;
    Semnătura medicului prescriptor;
    Cod parafă;
    Data eliberării prescripției medicale;

Fost ministru, despre rezultatul testelor PISA: Suntem praf! Părinții României, astăzi, sunt pe cont propriu, au trei soluții CITEȘTE ȘI Fost ministru, despre rezultatul testelor PISA: Suntem praf! Părinții României, astăzi, sunt pe cont propriu, au trei soluții

Prin excepție, în cazuri temeinic justificate și în limita competențelor, farmaciștii pot elibera medicamente din categoria antibiotice în lipsa unei prescripții medicale, în regim de urgență și în cantitatea maximă aferentă dozei pe 48 ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în Rezumatul caracteristicilor produsului. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată pentru un pacient.

Valabilitatea prescripției medicale nu poate depăși ultima zi a tratamentului, conform modului de administrare și a duratei tratamentului recomandat de către medic.

Prescripția medicală se reține în farmacie și poate fi eliberată fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă.

VIDEO&FOTO Angajații OMV Petrom au ieșit să protesteze CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Angajații OMV Petrom au ieșit să protesteze

Unitățile farmaceutice care eliberează medicamente din categoria antibiotice, pentru tratamentul în ambulatoriu, au obligația să raporteze zilnic toate operațiunile efectuate cu aceste medicamente, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale și reglementat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1345/2016 privind raportarea zilnică a stocurilor și operațiunilor comerciale efectuate cu medicamentele de uz uman din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România de către unitățile de distribuție angro a medicamentelor, importatori, fabricanți autorizați și farmaciile cu circuit închis și deschis.

Anterior a fost relatat că farmaciștii din Iași se pregătesc pentru o amplă campanie de comunicare și de informare în tot județul, cu scopul descurajării consumului excesiv de antibiotice. Președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași, Gabriela Tătărîngă, atrage atenția că suntem la punctul terminus: există șansa ca dacă nu reducem acum consumul de antibiotice, ele să nu mai fie eficiente în viitor.

„Am ajuns fruntaș cu această statistică negativă, trebuie să intervenim cât mai putem pentru a găsi soluții pentru infecții. Dacă fenomenul de rezistență la antimicrobiene a luat o amploare atât de mare, e posibil ca viitorul apropiat să nu avem soluții terapeutice și ce o să ne facem atunci? Este bine să intervenim acum, să educăm populația, să vorbim cu pacienții noștri și să înțelegem cu toții, personal medical sau pacienți, că trebuie să oprim acest trend”, a spus Gabriela Tătărîngă.

DOCUMENT Ce prevede proiectul noii legi a pensiilor. Vârstă de pensionare egală pentru femei și bărbați CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ce prevede proiectul noii legi a pensiilor. Vârstă de pensionare egală pentru femei și bărbați

Aceasta a spus că presiunea societății e mare: oamenii cred că antibioticele îi vindecă de orice și trec, adesea, la automedicație.

„Îmi imaginez, prin translație, că ceea ce se întâmplă în farmacii se întâmplă și la medicul de familie. «Tușesc, mă doare, dați-mi un antibiotic». Medicul stă, explică, dar pacienții adesea sunt foarte nemulțumiți și poate, uneori, decât să pierzi pacientul poate cedezi. Dar cred că și colegii noștri medici au înțeles că acest fenomen de rezistență la antimicrobiene este foarte important și dacă nu intervenim nu e foarte bine. Trebuie să începem din spate, să ducem această luptă și să nu ajunge într-o situație în care să nu mai putem face aproape nimic”, a explicat specialistul.

viewscnt
Afla mai multe despre
antibiotice
medicamente