Costul achizițiilor necesare în timpul sarcinii și în primul an de viață al unui copil ajunge la 11.080 de lei, în timp ce pentru părinții care își permit să cheltuiască pentru produse mai avansate, suma scoasă din buzunare ajunge la 16.420 de lei, relevă o analiză realizată în contextul zilei de 1 Iunie.
Schimbarea garderobei cu articole vestimentare mai elastice sau cu mării mai mari va fi inevitabilă în timpul sarcinii. Setul de bază al hainelor de sarcină costă aproximativ 860 de lei. Setul extins (1.350 de lei) include accesorii care i-ar fi de ajutor viitoarei mămici: o pernă specială pentru somn, detector de frecvență cardiacă fetală și un cântar inteligent, relevă datele Picodi, companie și de analiză a piețelor cu sediul în Polonia.
Bagajul pentru spital constă în articole necesare mamei și bebelușului nou-născut pe toată durata șederii în spital, versiunea de bază costă aproximativ 180 de lei, iar 350 de lei pentru versiunea premium. Bagajele pentru spital pot fi pregătite de către mamă, sau există opțiunea de a le cumpăra direct de la magazin.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Pregătirea căminului pentru noul membru din familie necesită mari schimbări. Un pătuț cu saltea și plapumă, masă schimbătoare, scaun înalt, cadă, sticle, tetine, accesorii pentru îngrijire – toate acestea costă nu mai puțin de 2.340 de lei. În versiunea avansată, adică cu monitor pentru bebeluși, bouncer electronic, încălzitor de sticle și alte accesorii, schimbările casei se vor ridica la costul 3.970 de lei.
Articolele legate de transportul copilului, de asemenea, reprezintă o cheltuială destul de piperată. Un cărucior de clasă medie 2 în 1 și un scaun auto cu funcția de purtător de copii ajung la costul total de aproximativ 730 de lei. Un cărucior de înaltă calitate, un purtător de copii și un înveliș vor crește suma de pe chitanță până la 2.620 de lei.
Majoritatea cheltuielilor din categoria produselor pentru îngrijirea bebelușilor reprezintă scutece. Această invenție din anii 1950 face viața părinților să fie mai ușoară, dar nu ajută și portofelele. O ofertă anuală de produse cosmetice, produse de curățare și scutece poate costa de la 3.150 la 3.260 de lei, în funcție de ce posibilități financiare dispune familia.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân, cel puțin în primele 6 luni de viață ale copilului. Înseamnă că orice aliment suplimentar trebuie introdus nu mai devreme decât după prima jumătate de an de viață. Costul alimentelor după această perioadă reprezintă aproximativ o treime din totalul cheltuielilor (2.890 de lei). Evident, mâncarea de top ar fi mai scumpă (3.470 de lei).
Atunci când aleg haine pentru copii, părinților le este adesea greu să reziste dorinței de a cumpăra un alt tricou drăguț sau altă pereche minunată de pantofi. Părinții care renunță la ispită pot cheltui numai 930 de lei pentru îmbrăcămintea bebelușului. Cu toate acestea, cu o abordare mai sensibilă, hainele pentru copii pot costa până la 1.400 de lei în primul an din viața copilului.
Prin urmare, costul achizițiilor necesare în timpul sarcinii și primul an de viață al copilului ajung la suma de 11.080 de lei. Părinții care își permit să cheltuie pentru produse mai avansate, suma scoasă din buzunare ajunge la 16.420 de lei.

Conform INS salariul mediu din luna februarie a anului 2020 din România ajungea la suma de 3.294 de lei. Asta înseamnă că pentru achiziționarea unui set de produse de bază pentru nou născut, ar trebui să fie alocat 3,5 din salariul mediu.
Pentru comparație, în Germania setul de produse valorează 1,2 din salariul mediu (având în vedere prețurile locale). În mod similar României arată situația părinților din Portugalia (3,7 din salariu), din Spania (3,2) și din Ungaria (3,2). În Ucraina și Belarus, produsele similare au o valoare de 9, respectiv 8 din salariile medii net.