Ministerul Sănătății a anunțat investiții în serviciile medicale de urgență din România, cu peste 1.300 de posturi suplimentare nou înființate pentru a deservi medicina de urgență din întreaga țară.
Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) se mută într-un sediu nou, digitalizat și dotat cu echipamente performante pentru gestionarea urgențelor medicale. De asemenea Ministerul Sănătății a decis dublarea personalului dedicat COSU, scrie News.ro.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Reamintim că în acest moment există o competiție între serviciile medicale de urgență ale Ministerului Sănătății – prin intermediul serviciului de ambulanță, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.
Printr-o Hotărâre a Guvernului, Ministerul Sănătății a crescut capacitatea administrativă și operativă a situațiilor de urgență medicale inclusiv prin înființarea Direcției de Medicină de Urgență, respectiv prin dublarea numărului de personal al Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății. În ceea ce privește personalul Serviciilor de Ambulanță, Ministerul Sănătății acesta a fost suplimentat cu 1.312 posturi noi față de anul 2021.
Ministerul Sănătății prin proiectul de informatizare a secțiilor ATI (SIEC-ATI) va putea să monitorizeze numărul de paturi disponibile pentru pacienții critici. Monitorizarea și alocarea urgențelor medicale în funcție de capacitatea spitalelor se va realiza de serviciul COSU care beneficiază de astăzi de un nou sediu în incinta Ministerului Sănătății, complet digitalizat și cu echipamente performante pentru gestionarea urgențelor medicale.
”Colaborarea cu specialiștii DSU va continua în aceleași condiții, iar în cazul unor situații speciale de urgență, personalul Ministerului Sănătății va asigura suportul de specialitate din punct de vedere medical. Tehnologia de ultimă generație cu care a fost dotat sediul COSU va permite păstrarea tuturor conexiunilor operative cu structurile medicale de urgență din toate spitalele din România, indiferent de subordonare, inclusiv cu Departamentul pentru Situații de Urgență”, conform unuik comunciat.
Investiții în serviciile de ambulanță și în digitalizarea serviciilor de urgență medicală
În perioada 2022-2024, bugetele alocate Ambulanței/UPU/CPU/SMURD din România ating un nivel ridicat. Dacă în 2022 bugetul total general alocat era de 3,5 miliarde de lei, în anul 2024 bugetul a ajuns la 5 miliarde de lei, se arată în comunicat.
Investițiile în infrastructura Ambulanței din România au crescut semnificativ în perioada 2022-2024, fiind alocate din bugetul Ministerului Sănătății 14 milioane de lei în anul 2023 și 12 milioane în 2022, față de 0.3 milioane alocate în anul 2021. O mare parte din aceste fonduri au fost dedicate pentru reabilitarea și dotarea corespunzatoare a Serviciilor Județene de Ambulanță. La acestea se adaugă 25 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului de Ambulanță din România cu fonduri europene din PNRR.
Alte 6.5 milioane de euro au fost alocate prin Proiectul Băncii Mondiale pentru realizarea unui sistem național de telemedicina pentru unitățile de primiri urgențe.
CITEȘTE ȘI Grecia, pe primul loc la creșterea cheltuielilor turiștilor europeni”Proiectul se afla în implementare, fiind finalizat în această vară. 131 de Unități de primire urgențe (UPU) și Compartimente primire urgențe (CPU) din spitale județene, municipale și orășenești vor fi dotate cu echipamente IT (hardware și software), sisteme de comunicații date (audio și video), echipamente și dispozitive medicale specifice și alte echipamente pentru asigurarea infrastructurii necesare comunicării cu centrele regionale de telemedicină de urgență (București, Tg. Mureș, Timișoara și Iași).Rolul principal al sistemului de telemedicină este de a facilita asigurarea de consultații de specialitate la distanță pentru pacienții ce se prezintă la unitățile/compartimentele de primire urgențe, respectiv asigurarea unui diagnostic rapid și decizii cu privire la tratamentul și transferul pacienților între unitățile sanitare. Sistemul va asigura transmiterea de date (audio și video) în timp real”, se mai arată în comunicat.