Numărul cazurilor de rujeolă din Europa continuă să crească

Numărul cazurilor de rujeolă din Europa continuă să crească
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2024

Numărul cazurilor de rujeolă din întreaga Europă continuă să crească vertiginos, numărul celor înregistrate în acest an urmând să-l depășească în curând pe cel total al cazurilor raportate pe tot parcursul anului 2023, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF. În România, în ultima săptămână au fost raportate 824 de cazuri noi de rujeolă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Potrivit celor mai recente date disponibile, 56.634 de cazuri de rujeolă și patru decese au fost raportate oficial în 45 din cele 53 de țări din Regiunea Europeană a OMS în primele trei luni ale anului 2024, se arată într-un comunicat de presă transmis de UNICEF. Pe parcursul anului 2023, 61.070 de cazuri și 13 decese au fost raportate de 41 de țări, scrie News.ro

Electrica a anunțat noile prețuri la energie CITEȘTE ȘI Electrica a anunțat noile prețuri la energie

Reprezentanții UNICEF afirmă că rujeola are un efect devastator asupra sănătății copiilor, copiii mici fiind cei mai expuși riscului de complicații grave. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceștia mai vulnerabili la alte boli infecțioase. Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeola în Regiunea Europeană a OMS în 2023 au fost spitalizați, ceea ce ilustrează consecințele grave asupra persoanelor, familiilor și sistemelor de sănătate.

”Chiar și un singur caz de rujeolă ar trebui să fie un apel urgent la acțiune. (...) Nimeni nu ar trebui să sufere consecințele acestei boli devastatoare, dar ușor de prevenit. Mulțumesc fiecărei țări care și-a accelerat eforturile de întrerupere a transmiterii prin vaccinarea de recuperare. Îndemn toate țările să ia măsuri imediate, chiar și în cazul în care acoperirea generală a imunizării este ridicată, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a elimina lacunele de imunitate și, astfel, pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate", a precizat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Aproape jumătate din cazurile raportate în 2023 au apărut în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, reflectând o creștere a numărului de copii care au pierdut vaccinările de rutină împotriva rujeolei și a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare în timpul pandemiei COVID-19, coroborată cu o recuperare lentă a acoperirii vaccinale în 2021 și 2022.

”O creștere a numărului de cazuri de rujeolă este un semn clar al unei întreruperi a acoperirii vaccinale. Pe măsură ce cazurile de rujeolă continuă să crească, avem nevoie de o acțiune guvernamentală urgentă atât pentru a consolida sistemele de sănătate, cât și pentru a pune în aplicare măsuri eficiente de sănătate publică pentru a asigura protecția tuturor copiilor împotriva acestei boli periculoase, dar care poate fi prevenită", a declarat Regina De Dominicis, director regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Dintre copiii cu vârsta sub cinci ani care au contractat rujeola în 2023, mai mult de trei sferturi nu primiseră nicio doză de vaccin împotriva rujeolei. Aproximativ 99% dintre acești copii nu au primit două doze de vaccin împotriva rujeolei, care conferă protecția necesară.

Moscova vrea să își pedepsească prin taxe propriile firme pentru utilizarea de software străin CITEȘTE ȘI Moscova vrea să își pedepsească prin taxe propriile firme pentru utilizarea de software străin

UNICEF adaugă că numărul cazurilor de rujeolă este în creștere la nivel mondial. În 2023, s-au înregistrat peste 300.000 de cazuri de rujeolă la nivel mondial, iar cifrele raportate până acum în 2024 indică faptul că totalul pentru anul respectiv va egala sau va depăși totalul din 2023. Importul de virus între țări și continente are loc în mod regulat, iar focare ale acestei boli extrem de infecțioase vor apărea oriunde virusul va găsi ”buzunare” de persoane nevaccinate sau insuficient vaccinate.

Potrivit datelor OMS, în perioada anul 2023, au fost înregistrate în România 3.497 de cazuri de rujeolă și trei decese cauzate de această boală, reprezentând un sfert din decesele înregistrate în regiune. În perioada ianuarie - martie 2024, s-au înregistrat 1.359 de cazuri și două decese, jumătate din decesele provocate de rujeolă în Europa.

Cel mai recent raport al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată că, în perioada 1 ianuarie 2023 - 26 mai 2024, în România au fost notificate 16.587 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 16 decese (4 în județul Brașov, 4 în municipiul București, 3 în județul Giurgiu, 2 în județul Argeș, 1 în județul Mureș, 1 în județul Sibiu și 1 în județul Buzău).

Conform raportării anterioare, până în 19 mai în România au fost notificate 15.763 de cazuri confirmate cu rujeolă.

Potrivit UNICEF, țările care nu au în prezent cazuri de rujeolă sau focare de rujeolă ar trebui să fie proactive în planificarea și pregătirea pentru orice astfel de importuri, pentru a preveni răspândirea virusului în interiorul și în afara țării. Țările care se confruntă în prezent cu focare trebuie să își continue eforturile de vaccinare a tuturor persoanelor vulnerabile, să intensifice depistarea cazurilor și urmărirea persoanelor de contact și să utilizeze datele epidemiologice pentru a identifica lacunele în ceea ce privește acoperirea vaccinală, astfel încât programele să poată asigura protecția comunităților afectate și să poată preveni viitoarele focare. UNICEF și OMS, împreună cu alți parteneri regionali și mondiali, vor continua să sprijine aceste eforturi ale țărilor.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, care se răspândește atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele infectate timp de până la două ore.

Orice persoană neimunizată poate fi infectată. O erupție cutanată accentuată este cel mai vizibil simptom, în timp ce complicațiile pot include pierderea vederii, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie.

Cazuri și focare de rujeolă apar în 27 din cele 33 de state membre din Regiunea Europeană a OMS în care rujeola cu circulație endemică a fost verificată ca fiind eliminată de către OMS. Aceste țări pot risca să își piardă acest statut dacă circulația actuală a virusului rujeolei continuă mai mult de 12 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
rujeolă
europa