Alegeri: Analfabeții și neștiutorii de limbă română nu vor putea fi însoțiți de alte persoane în cabina de vot

Alegeri: Analfabeții și neștiutorii de limbă română nu vor putea fi însoțiți de alte persoane în cabina de vot
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Biroul Electoral Central a decis că invocarea neștiinței de carte, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit unei hotărâri aprobate marți de către BEC, „alegătorul care se prezintă la secția de votare și, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el”. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților, arată Agerpres.

Lista localităților în care certificatele de naștere și deces sunt eliberate în format digital - extinsă. De ce totuși mai trebuie să veniți la ghișeu CITEȘTE ȘI Lista localităților în care certificatele de naștere și deces sunt eliberate în format digital - extinsă. De ce totuși mai trebuie să veniți la ghișeu

În această categorie nu intră persoanele analfabete, cele care nu cunosc limba română sau care invocă necunoașterea legislației în ce privește procedura de vot.

„Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral al secției de votare cu propriile simțuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare. Invocarea neștiinței de carte, a analfabetismului, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur”, mai prevede documentul.

PSD și PNL sunt în prag să reinstituie o sancțiune penală comunistă. Închisoare de până la 3 ani CITEȘTE ȘI PSD și PNL sunt în prag să reinstituie o sancțiune penală comunistă. Închisoare de până la 3 ani

Tot marți, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a afirmat că la alegerile din 9 iunie cetățenii care nu pot să-și exercite dreptul de vot din cauza unei afecțiuni vizibile vor putea fi însoțiți în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, menționând că este interzis ca aceștia să fie însoțiți de membrii biroului secției de votare sau de candidați.

„În interiorul cabinei de vot, cetățenii pot să rămână timp suficient pentru a vedea bine buletinul de vot, pentru a pune ștampila unde doresc. În cazul cetățenilor români care nu pot să voteze din cauza unei afecțiuni care este vizibilă, președintele secției de votare poate să le permită să intre în cabina de vot însoțiți de o persoană la alegerea lor”, a afirmat Greblă, la o conferință de presă.

O altă decizie anunțată de Greblă în cursul acestei zile a fost că secțiile de votare se vor închide la ora 22.00, față de ora 21.00, cum a fost la precedentele alegeri.

FOTO Unul din primele resorturi de vară din țară - închis forțat după 8 ani. ”Am ajuns să nu putem achita nici măcar salariile!” CITEȘTE ȘI FOTO Unul din primele resorturi de vară din țară - închis forțat după 8 ani. ”Am ajuns să nu putem achita nici măcar salariile!”

„Votarea începe la 7 dimineața și se termină la ora 22:00. Totuși, acolo unde, în mod excepțional, președintele secției de votare decide, pentru că observă că sunt cetățeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secției de votare sau în preajma, în imediata apropriere a secției de votare și stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot, președintele secției de votare poate să decidă prelungirea votării până la 23:59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat”, a spus președintele AEP.

Acesta a mai precizat cetățenii nu pot vota cu pașaportul simplu în țară, ci cu cartea de identitate sau alt document echivalent. În străinătate, cetățenii români trebuie să facă dovada că au cetățenia și reședința în acea țară, a mai spus președintele AEP, arătând că MAE are o listă de documente pe care fiecare țară le eliberează cetățenilor de altă cetățenie care se află temporar sau definitiv acolo.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
vot