Procurorii cer pedepse maxime în dosarul Colectiv: Tragedia se poate repeta oricând

Procurorii cer pedepse maxime în dosarul Colectiv: Tragedia se poate repeta oricând
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2021

Procurorii DNA și ai Parchetului General au cerut pedepse maxime pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcționari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehniști și reprezentații unei firme de artificii, judecați în dosarul "Colectiv".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Curtea de Apel București a început vineri dezbaterile finale din dosarul "Colectiv", context în care procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximum prevăzut de lege" și cu executare în cazul celor acuzați în acest caz, scrie Agerpres.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Procurorul Parchetului General a declarat în fața judecătorilor că și după tragedia din Colectiv mulți agenți refuză să își ia autorizații pentru incendiu, doar afișează pe geam că nu au, dar anunțul nu îi exonerează de răspundere penală.

"Riscurile sunt și mai mari. (...) Pot avea impresia că nu răspund penal pentru că victimele își asuma sa ardă de vii când intra într-o locație fără aviz. (...) Chiar dacă societate e marcată de tragedia din Colectiv, aceasta se poate întâmpla din nou oricând", a spus anchetatorul.

La rândul său, procurorul DNA a cerut instanței aplicarea unor pedepse maxime și cu executare, susținând că "este inexplicabilă atitudinea blândă a instanței de fond".

Anchetatorul a mai adăugat că ordinea socială a fost "alterată" de corupție, iar oameni au ars,"și nu vorbim de doi, ci de un cimitir".

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul București i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, funcționari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehniști și reprezentații unei firme de artificii.

Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu - au primit câte 11 ani și 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Daniela Niță - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare. În același dosar, pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au primit 9 ani și 8 luni de închisoare și, respectiv, 10 ani.

Cristian Niță, director al firmei de artificii, a primit 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, au fost condamnați la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminița Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Moțoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moțoc, instanța a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 și ISU București-Ilfov, daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpații, ISU și Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din București și din țară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate și rănite.

Decizia Tribunalului București a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar și de către procurori.

viewscnt
Afla mai multe despre
dosarul colectiv
procurori