Senatul francez a votat noua reformă a pensiilor propusă de Macron, în pofida noilor proteste

Senatul francez a votat noua reformă a pensiilor propusă de Macron, în pofida noilor proteste

Foto: Romain Vincens/Wikimedia

Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2023

Senatul francez a adoptat sâmbătă seară planul nepopular de reformă a pensiilor al președintelui Emmanuel Macron, în timp ce pe străzile din întreaga țară francezii au ieșit în a șaptea zi de manifestații naționale, care însă nu au fost de amploarea așteptată, relatează Reuters și AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Într-un Senat dominat de centru-dreapta, 195 de membri ai camerei superioare a parlamentului francez au votat în favoarea textului de lege, a cărui măsură-cheie este creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, în timp ce 112 de voturi au fost împotrivă, scrie News.ro.

Protestele și grevele continue, care au afectat rafinăriile, transportul public și colectarea gunoiului, au ca scop să facă presiuni asupra guvernului pentru a retrage proiectul de lege, despre care executivul spune că este esențial pentru ca sistemul de pensii să nu intre în colaps.

Angajaților Silicon Valley Bank li s-a oferit să mai lucreze 45 de zile, cu 1,5 ori salariul lor, de către Federal Deposit Insurance Corp CITEȘTE ȘI Angajaților Silicon Valley Bank li s-a oferit să mai lucreze 45 de zile, cu 1,5 ori salariul lor, de către Federal Deposit Insurance Corp

Votul din Senat vine după zece zile de dezbateri aprinse, oferind guvernului un prim succes legislativ pentru acest text de lege foarte contestat.

Premierul Elisabeth Borne nu și-a ascuns satisfacția după acest vot. "Un pas important a fost făcut", a declarat ea într-o declarație pentru AFP, convinsă că "există o majoritate" în parlament pentru adoptarea reformei.

Proiectul emblematic al celui de-al doilea mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron își va continua parcursul legislativ și se apropie de o săptămână decisivă. Un vot crucial este așteptat joi în Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului.

Senatul și-a încheiat cursa contracronometru cu o zi înainte de termenul-limită, care era duminică la miezul nopții, în conformitate cu articolul din Constituție folosit de guvern pentru a limita timpul dezbaterilor legislative. "În sfârșit, am ajuns aici!", a exclamat șeful grupului senatorilor de dreapta Les Républicains, Bruno Retailleau, care i-a cerut ministrului muncii, Olivier Dussopt, să transmită un mesaj președintelui Emmanuel Macron. "Noi votăm pentru reformă, dar nu votăm (pentru) el".

În tabăra de stânga, senatorul socialist Monique Lubin a denunțat o reformă "brutală". "Este o zi neagră pentru toți angajații din această țară", a comentat ea. În februarie, avalanșa de amendamente depuse de alianța de stânga (Nupes) împiedicase Adunarea Națională să se pronunțe asupra acestei reforme contestate din toate părțile. Adunarea nu a reușit nici măcar să examineze articolul 7, care se află în centrul proiectului și care prevede prelungirea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

În Senat, stânga radicală nu are niciun reprezentant ales.

Acum, după ce Senatul a adoptat proiectul de lege, acesta va fi examinat de o comisie mixtă formată din parlamentari din Camera inferioară și Camera superioară, ceea ce se va întâmpla probabil miercuri. În cazul în care comisia ajunge la un acord asupra textului, este probabil ca joi să aibă loc un vot final în ambele camere, dar rezultatul acestuia pare încă incert în camera inferioară, Adunarea Națională, unde partidul lui Macron are nevoie de voturile aliaților de dreapta pentru a obține majoritatea.

În cazul în care guvernul se teme că nu va avea suficiente voturi în camera inferioară, este încă posibil ca acesta să impună textul fără un vot parlamentar, prin așa-numita procedură 49:3.

O nouă zi de greve și proteste la nivel național este planificată pentru miercuri. Sindicatele vor să mențină presiunea și să continue să demonstreze că marea majoritate a populației rămâne hotărâtă să spună nu proiectului de lege propus, potrivit acestora.

Sâmbătă, însă, potrivit cifrelor Ministerului de Interne, numai 368.000 de manifestanți au mărșăluit prin orașele franceze, în condițiile în care autoritățile se așteptau să participe până la 1 milion de persoane.

La fel ca la protestele anterioare, nici evenimentele de sâmbătă nu au dat prilejul unor încăierări majore cu poliția, scrie Reuters.

Marți, 1,28 milioane de persoane au ieșit în stradă, cea mai mare prezență de la începutul mișcării de protest, potrivit cifrelor guvernamentale.

Sondajele de opinie arată că majoritatea alegătorilor se opun planului lui Macron, dar o proporție mult mai mică susțin acțiunile de grevă.

Un purtător de cuvânt al TotalEnergies a declarat că grevele continuă în rafinăriile și depozitele din Franța ale marii companii petroliere, în timp ce operatorul feroviar public SNCF a declarat că serviciile naționale și regionale vor rămâne puternic perturbate în weekend.

La Paris, gunoaiele continuă să se adune pe străzi, iar locuitorii constată o prezență tot mai mare a șobolanilor, potrivit presei locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
lege pensionare franta
varsta pensionare
proteste